Placki z jogurtem, borówkami i orzechami

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • budyń waniliowy bez cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżki oleju rzepakowego
    Dodatkowo:
  • mały jogurt naturalny gęsty
  • 2 garście borówek
  • garść orzechów (u nas nerkowce i płatki migdałowe)
  • kostka gorzkiej czekolady
  1. Jajka roztrzepać i połączyć z olejem oraz rozdrobnionym widelcem bananem.
  2. W miseczce wymieszać mąkę, proszek budyniowy, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Dodać do jajek i całość dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Smażyć placki na rozgrzanej, suchej patelni.
  4. Orzechy rozdrobnić i przesypać na rozgrzaną, suchą patelnię. Podprażyć.
  5. Placki wyłożyć na talerzyki. Polać jogurtem, posypać orzechami, owocami i startą czekoladą.

Nie tylko dzieci uwielbiają słodkie śniadania. A słodkie nie zawsze oznacza niezdrowe! Placuszki koniecznie serwuj z dodatkami. Wykorzystaj owoce, które aktualnie masz w domu. To nie muszą być borówki. Nie masz orzechów nerkowca i płatków migdałowych? Użyj kilka orzechów włoskich. Czasami polewam jeszcze całość odrobiną syropu klonowego

Idź do oryginalnego materiału