Placek z płatków owsianych górskich na słono

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 3 jajka
  • 40 g twarogu półtłustego lub chudego
  • 45 g płatków owsianych górskich
  • łyżeczka otrębów owsianych
  • 40 ml wody
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
    Dodatki:
  • 60 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub skyru naturalnego
  • garść rukoli, koperek, sok z cytryny do smaku
  1. Jajka roztrzepać, a następnie dodać twaróg, płatki owsiane, otręby, wodę i sól. Wymieszać całość dokładnie.
  2. Masło rozpuścić na patelni. Wylać przygotowaną masę. Smażyć pod przykryciem około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilkę aż masa zetnie się.
  3. Wyłożyć placek na talerz. Posmarować jogurtem lub skyrem naturalnym. Wyłożyć rukolę, plasterki łososia. Posypać posiekanym koperkiem. Skropić całość sokiem z cytryny.

To jest wersja placka dla osób będących fanami wytrawnych śniadań i kolacji. Możesz podawać go z łososiem, tuńczykiem. Smarować pastą warzywną, hummusem, pastą z awokado! Warunek jest jeden – koniecznie z zielonymi dodatkami w postaci sałat i ziół. Rukola? Roszponka? Koperek? Pietruszka? Może pomidorki, mozzarella i bazylia? Wybór należy do Ciebie
Pamiętaj wtedy o samodzielnym wyliczeniu WW i WBT.

Idź do oryginalnego materiału