Placek z płatków owsianych górskich na słodko

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 3 jajka
  • 40 g twarogu półtłustego lub chudego
  • 45 g płatków owsianych górskich
  • łyżeczka otrębów owsianych
  • 40 ml wody
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
    Dodatki:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść malin, garść borówek, pół banana, łyżka płatków migdałowych, listki mięty
  1. Jajka roztrzepać, a następnie dodać twaróg, płatki owsiane, otręby, wodę i sól. Wymieszać całość dokładnie.
  2. Masło rozpuścić na patelni. Wylać przygotowaną masę. Smażyć pod przykryciem około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę i smażyć chwilkę aż masa zetnie się.
  3. Wyłożyć placek na talerz. Posmarować jogurtem naturalnym. Wyłożyć plasterki banana, maliny i borówki. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Udekorować miętą.

Dla jednych placek, dla drugich omlet. Zwał jak zwał. Najistotniejsze jest to, iż stanowi zdrowy, odżywczy i bardzo syty posiłek. Uwielbiam w nim to, iż w zależności od dodatków jakie mam w domu, za każdym razem przyrządzam go inaczej. Nie sposób się nim znudzić. Psst… uwielbiam go w wersji z masłem orzechowym z dodatkiem cynamonu i jabłkami! Zachęcam Was do przygotowywania własnych kombinacji!

Idź do oryginalnego materiału