Jak czytamy w komunikacie GIS: "W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w 1 z 5 badanych próbek polędwiczek z kurczaka o smaku jogurt-morela".
Choć produkt przeznaczony jest do spożycia po obróbce cieplnej, co znacząco zmniejsza ryzyko zakażenia, nieprawidłowe przygotowanie (np. zbyt krótki czas gotowania lub niewystarczająca temperatura) może doprowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. Istnieje także ryzyko przeniesienia bakterii z surowego mięsa na inne powierzchnie w kuchni.
GIS ostrzega przed polędwiczkami z kurczaka z Biedronki
Poniżej szczegółowe dane dot. produktu:
Nazwa produktu: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela. Surowy wyrób mięsny. 400g
Numer partii: 2271007009
Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025
Wyprodukowano przez: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4,
99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 10024001 WE
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Zakład Animex rozpoczął już procedurę wycofywania wskazanej partii z rynku i przekazał listę odbiorców odpowiednim służbom. Powiatowy Lekarz Weterynarii poinformował terenowych Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych o zagrożeniu.
GIS zaleca nie spożywać produktu z tej partii. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po jego spożyciu, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Salmonella to jedna z najczęstszych bakterii przenoszonych drogą pokarmową. Zakażenie nią może prowadzić do salmonellozy, choroby objawiającej się m.in. biegunką, gorączką, wymiotami, bólem brzucha czy też ogólnym osłabieniem organizmu.