Od kawy zwykle zaczynamy dzień. Pijemy ją też w południe albo w późniejszych godzinach. Najczęstszymi dodatkami do tego napoju są mleko i cukier. Polecamy jednak dosypanie do niej kardamonu, który podkręci jej smak, a przede wszystkim wspomoże zdrowie organizmu.
Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?
Warto dosypać kardamon do kawy, ponieważ wtedy będzie ona miała słodkawy, pikantny i korzenny smak. Najważniejsze są jednak adekwatności zdrowotne tej przyprawy. O jakich mowa?
Sama kawa pobudza, dodaje energii, poprawia koncentrację, a także zdolności umysłu. Jeśli będziemy regularnie dodawać do niej kardamon, to pozbędziemy się problemów z nudnościami, wymiotami i wzdęciami. Ta przyprawa działa rozkurczowo, dlatego pomoże w dolegliwościach trawiennych.
Ten napój dobrze sprawdzi się w trakcie odchudzania. Ma dobry wpływ na metabolizm, przyspiesza tempo przemiany materii. To nie wszystko...
Kawa z kardamonem zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i nowotworu. Wszystko dlatego, iż ta przyprawa jest pełna antyoksydantów. Zawiera też cenne witaminy: C i B6 oraz minerały tj. wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, sód. Poza tym działa moczopędnie, wypłukuje toksyny i nadmiar wody z organizmu.
Jak zrobić kawę z kardamonem? Prosty przepis
Do kawy można wykorzystać zarówno kardamon w przyprawie, jak i jego zielone strąki. Polecamy jednak uprzednio je zmielić.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kawy z kardamonem? Oto dokładne ilości:
- 250 ml wody;
- 1-2 łyżeczki kawy;
- 1/4 łyżeczki kardamonu;
- opcjonalnie - mleko i słodzidło.
Na początek wlewamy wodę do rondelka i zagotowujemy ją. Następnie dosypujemy kawę i kardamon, całość gotując przez 2-3 minuty. Na koniec przelewamy napój do kubka. Możemy dodać mleko oraz cukier bądź miód.
Zobacz też:
Mole nigdy więcej nie tkną suszonych grzybów. Wystarczy, iż zastosujesz metodę mojej babci
Ponad 30 tys. darmowych biletów na podróż marzeń po Europie. Jest warunek
Twój salon jest ciemny? W ten sposób rozświetlisz go jesienią