Pij kawę z tą przyprawą. Przyspiesza metabolizm, pomaga w dolegliwościach trawiennych

top.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Okazuje się, iż dodając do niej konkretne produkty, możemy wzbogacić ją o nowe adekwatności zdrowotne. Tym razem przedstawiamy przepis na napój, przyspieszający metabolizm, pomagający w leczeniu dolegliwości trawiennych. Jego smak zachwyci niejednego kawosza.

Od kawy zwykle zaczynamy dzień. Pijemy ją też w południe albo w późniejszych godzinach. Najczęstszymi dodatkami do tego napoju są mleko i cukier. Polecamy jednak dosypanie do niej kardamonu, który podkręci jej smak, a przede wszystkim wspomoże zdrowie organizmu.

Dlaczego warto pić kawę z kardamonem?

Warto dosypać kardamon do kawy, ponieważ wtedy będzie ona miała słodkawy, pikantny i korzenny smak. Najważniejsze są jednak adekwatności zdrowotne tej przyprawy. O jakich mowa?

Sama kawa pobudza, dodaje energii, poprawia koncentrację, a także zdolności umysłu. Jeśli będziemy regularnie dodawać do niej kardamon, to pozbędziemy się problemów z nudnościami, wymiotami i wzdęciami. Ta przyprawa działa rozkurczowo, dlatego pomoże w dolegliwościach trawiennych.

Ten napój dobrze sprawdzi się w trakcie odchudzania. Ma dobry wpływ na metabolizm, przyspiesza tempo przemiany materii. To nie wszystko...

Kawa z kardamonem zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy i nowotworu. Wszystko dlatego, iż ta przyprawa jest pełna antyoksydantów. Zawiera też cenne witaminy: C i B6 oraz minerały tj. wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, sód. Poza tym działa moczopędnie, wypłukuje toksyny i nadmiar wody z organizmu.

Jak zrobić kawę z kardamonem? Prosty przepis

Do kawy można wykorzystać zarówno kardamon w przyprawie, jak i jego zielone strąki. Polecamy jednak uprzednio je zmielić.

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kawy z kardamonem? Oto dokładne ilości:

  • 250 ml wody;
  • 1-2 łyżeczki kawy;
  • 1/4 łyżeczki kardamonu;
  • opcjonalnie - mleko i słodzidło.

Na początek wlewamy wodę do rondelka i zagotowujemy ją. Następnie dosypujemy kawę i kardamon, całość gotując przez 2-3 minuty. Na koniec przelewamy napój do kubka. Możemy dodać mleko oraz cukier bądź miód.

Zobacz też:

Mole nigdy więcej nie tkną suszonych grzybów. Wystarczy, iż zastosujesz metodę mojej babci

​Ponad 30 tys. darmowych biletów na podróż marzeń po Europie. Jest warunek

Twój salon jest ciemny? W ten sposób rozświetlisz go jesienią

Idź do oryginalnego materiału