Ten łatwy sposób pokochało już wiele gospodyń domowych. Wystarczy bowiem jeden trik, aby nasz chleb był świeży i smaczny przez długi czas. Jedyne co musimy zrobić, to włożyć do chlebaka pewien produkt z naszej kuchni. Sprawi on, iż pieczywo będzie nadawało się do spożycia przez wiele dni. To prostsze niż myślisz.
Jak nie przechowywać chleba? Przez to szybciej pleśnieje i twardnieje
Częstym błędem podczas przechowywania chleba jest umieszczanie go w złym opakowaniu. Najszybciej bowiem psuje się pieczywo, które zostało zawinięte w plastikowy worek, folię aluminiową lub spożywczą, ponieważ prowadzą one do jego zaparzenia. Zamiast tego warto umieszczać je w chlebaku, który zapewnia optymalną cyrkulację powietrza, a równocześnie chroni pieczywo przed nadmiernym wysychaniem.
Musimy jednak pamiętać, iż pleśń oraz wilgoć tworzą się szczególnie szybko, gdy mamy do czynienia ze zmiennym temperaturami. Wobec tego postawienie chlebaka w złym miejscu może sprawić, iż nieświadomie przyspieszymy psucie się chleba. Unikajmy więc umieszczania go w pobliżu:
- kaloryfera,
- okna,
- kuchenki.
Wynika to z tego, iż w takich warunkach zaczyna się skraplać para wodna, która jest pożywką dla mikroorganizmów. Zamiast tego stawiajmy chlebak w miejscu suchym, zacienionym i z dala od źródeł ciepła. Chcąc dodatkowo zapobiec powstawaniu pleśni w pojemniku, możemy raz w tygodniu przecierać jego wnętrze mieszaniną octu oraz wody.
Czytaj również: Nazywają je syberyjskim złotem. Ma więcej witaminy C niż cytryna i pomarańcze
Co zrobić, by pieczywo było świeże przez wiele dni? Włóż to do chlebaka
Włożenie pieczywa do chlebaka może jednak nie wystarczyć, jeżeli chcemy, by nasz chleb nie czerstwiał, ani nie pleśniał, a utrzymał swą świeżość przez wiele dni. Warto więc dodatkowo go wspomóc stosując pewien prosty trik, za pomocą którego będziemy mogli cieszyć się pieczywem znacznie dłużej.
Wystarczy, iż w chlebaku umieścimy kilka kostek cukru. Dzięki temu w łatwy sposób ograniczymy pleśnienie pieczywa, ponieważ cukier jest higroskopijny i delikatnie pochłania nadmiar wilgoci z zamkniętej przestrzeni. Sprawi to, iż w chlebaku stworzy się mniej sprzyjające środowisko dla rozwoju pleśni.
Kostki cukru najlepiej umieścić w małym otwartym pojemniczku, aby nie stykały się bezpośrednio z pieczywem i wymieniać je co 1-2 tygodnie, gdy stwardnieją. Jest to prosty sposób na utrzymanie w chlebaku stabilnych warunków, co pozwoli ograniczyć wilgoć sprzyjającą pleśni i spowolni twardnienie pieczywa. Dzięki temu chleb będzie dłużej smaczny i świeży.
Zobacz też:
Jak zagęścić sztuczną choinkę? Dzięki tym trikom twoje drzewko będzie jak z lasu
Lodówka kiepsko chłodzi, chociaż nie jest stara? Oto powód
Jodła czy świerk? Ekspert podpowiada, które drzewko wytrzyma dłużej
