W sezonie na bób warto mieć zawsze w lodówce bób wyłuskany w delikatnej zalewie, która wydłuża jego świeżość. Wówczas możemy sięgać po kuszące soczystą zielenią ziarna, gdy tylko najdzie nas ochota. Sprawdzają się w sałatkach, makaronach, jako dodatek do dań jajecznych, my lubimy je dorzucać także do pieczonego drobiu. To jest danie z gatunku “w prostocie siła!” kurczaka doprawiamy jedynie solą i świeżym tymiankiem, podczas pieczenia towarzyszą mu soczyste pomidorki i ząbki czosnku. Po godzinie powstaje danie poetycko pyszne, aby uczynić je jeszcze bardziej zachwycającym w ostatniej fazie pieczenia dorzuć do niego wyłuskany bób. Podane składniki wystarczą na obiad dla dwóch osób.
Składniki:
- 2 udźce z kurczaka EKO Ekologiczne Gospodarstwo Farat
- 500 g pomidorków koktajlowych EKO Zielony Stragan
- 5 ząbków czosnku EKO Powielin
- tymianek EKO Bukiet Smaków
- 500 g bobu EKO
- ząbek czosnku EKO Powielin
- 50 ml oliwy EKO Smaki Portugalii
- 100 ml ciepłej przegotowanej wody
- pół łyżeczki soli
- posiekany tymianek EKO Bukiet Smaków
Krok po kroku:
- Przygotuj bób w zalewie. Sparz nasiona we wrzątku przez 10 min., a następnie zahartuj w wodzie z lodem. Wyłuskaj co do ziarenka. Zalej ciepłą osoloną wodą, dodaj oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, na koniec dopraw ulubionymi ziołami – świetnie sprawdza się tu przede wszystkim tymianek, koperek i oregano. Lubczyk także szalenie lubi się z młodym bobem.
- Tak przygotowane ziarna przełóż do szczelnego pojemnika i wykorzystaj w ciągu kilku dni.
- Kurczaka natrzyj solą. Podsmaż z obu stron na złoto.
- Wyłóż udźce na naczynie do pieczenia, dodaj pomidory, czosnek i gałązki tymianku, zapiekaj godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Po godzinie dodaj do mięsa ziarna bobu – ilość wedle uznania – włóż do pieca na kolejny kwadrans.
- Podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniakami lub ze świeżą bagietką.