Jak zrobić pieczone grejpfruty?
Jak podawać pieczone grejpfruty?
Przepis: Pieczone grejpfruty z cynamonem
Jeśli ktoś mówi o pieczonych owocach, to prawdopodobnie większość osób pomyśli o pieczonych jabłkach. Ale zapiekać można także cytrusy. Doskonale w takiej wersji sprawdzą się grejpfruty. To smaczny i pełen zdrowia deser, bo grejpfrut jest bogaty w szereg witamin i mikroelementów. Jest też źródłem błonnika, dzięki czemu pomaga regulować pracę układu trawiennego. No i 100 gram grejpfruta ma tylko 42 kalorie!
Jak zrobić pieczone grejpfruty?
Z grejpfrutami jest podobnie jak z pieczonymi jabłkami: ile osób, tyle przepisów i różnych ulubionych dodatków. jeżeli posmakuje ci grejpfrut w pieczonej wersji, możesz poeksperymentować ze smakami. Jako dodatek nadaje się cukier (także brązowy albo kokosowy), miód, słodkie syropy. W naszym przepisie proponujemy grejpfruta z cukrem (lub miodem) i cynamonem, ale do tego prostego deseru pasuje też imbir, migdały czy wiśniowe konfitury. Grejpfruta z miodem możesz też doprawić odrobiną mięty albo suszonego tymianku. Zawsze warto dodać odrobinę soli, która podkręci i wydobędzie smak owocu.
Jak podawać pieczone grejpfruty?
Upieczone grejpfruty należy podawać od razu, na ciepło. Same w sobie są doskonałym deserem – podaje się je w skórkach i wybiera gorący miąższ łyżeczką. Ale można je także – w wersji bardziej rozpustnej – podać z gałką lodów czy też ze słodką polewą. Pieczony grejpfrut może być też dodatkiem do śniadania: świetnie sprawdzi się w towarzystwie białego sera czy też naturalnego jogurtu. Wystarczy, iż wstawisz owoce do piekarnika i nim skończysz poranną krzątaninę, danie będzie gotowe. Upieczony z miodem i doprawiony tymiankiem lub innymi ziołami może być dodatkiem do różnego rodzaju pieczonych mięs.