W opublikowanym właśnie badaniu „Tea consumption and the risk of atherosclerotic cardiovascular disease and all-cause mortality”, czyli „Spożycie herbaty i ryzyko arteriosklerotycznych chorób serca i ogólnej śmiertelności” jedenastu badaczy wykazało bardzo mocny związek na poziomie 95% między piciem herbaty, a dobrym zdrowiem.
Badanie na olbrzymiej puli 100 000 pacjentów wykazało zmniejszone ryzyko chorób serca i innych przyczyn śmierci. Efekt jest najmocniejszy w przypadku osób spożywających codziennie zieloną herbatę. Waga tych badań jest tak ważna, bo nigdy dotąd nie robiono ich na tak olbrzymiej grupie pacjentów.
Od 1998 roku przebadanych zostało 100 902 Chińczyków z 15 prowincji. Akademia Nauk Medycznych w Pekinie wykazała, iż regularne picie herbaty opóźniło wystąpienie chorób arteriosklerotycznych, czyli po prostu miażdzyżcy o 1,41 lat, a długość życia o 1,26 lat. Obserwowany związek między piciem herbaty a dobrym zdrowiem był najmocniejszy wśród badanych, którzy pili regularnie herbatę.
Do herbaty w badaniu zostały zaliczone wszystkie jej rodzaje, pochodzące z krzewów herbacianych Camellia Sinensis: herbata czarna, biała, zielona i czerwona (Pu-Erh). Badanych podzielono na kohorty, czyli statystyczne grupy związane z wiekiem, płcią i chorobami i stwierdzono, iż korzystne adekwatności są takie same dla kobiet i mężczyzn i nie zależą też od wieku. Regularne picie herbaty zostało określone jako co najmniej 3 filiżanki w tygodniu.
Zyskana oczekiwana długość życia osób pijących regularnie herbatę z tymi którzy rzadko lub wcale jej nie piją.
Ogólny spadek śmiertelności, nie tylko związany z rzadszym występowaniem chorób serca, wskazuje też na inne adekwatności, na przykład potencjalne działanie przeciwnowotworowe, choć nie było ono tu badane. Jednocześnie nie wykazano żadnych szkodliwych adekwatności herbaty. Chińscy naukowcy odnieśli się też do podobnych badań w Walii, USA i Japonii, prowadzonych na znacznie mniejszą skalę, które także wykazały zdrowotne adekwatności herbaty.
Badacze wskazali też na znane już składniki liści herbacianych, które wpływają na obniżenie ciśnienia i lepszą pracę serca: epikatechiny, katechiny i EGCG które są bioaktywnymi składnikami zmniejszającymi stres oksydacyjny (czyli naturalnymi przeciwutleniaczami) i stany zapalne, usprawniające pracę kardiomiocytów.
Całe badanie zostało opublikowane w European Journal of Preventive Cardiology i możecie je przeczytać tutaj.