Pęczotto z brokułami i jogurtem na kolację diabetyka

cukrzyca.pl 11 miesięcy temu

Posiłki w diecie diabetyka powinny być przede wszystkim dobrze zbilansowane. Idealnie, żeby każde danie było oparte głównie o produkty z niskim i średnim indeksem glikemicznym, aby poziom glukozy pozostawał względnie na tym samym poziomie – bez zbędnych skoków cukru.

Kolacja diabetyka jest dodatkowo niezwykle istotna, ponieważ jest to ostatni posiłek przed snem. Powinien to być posiłek oparty o produkty bogate w węglowodany złożone (w tym błonnik pokarmowy), np. produkty zbożowe pełnoziarniste, warzywa, nasiona roślin strączkowych. Produkty spożywcze bogate w błonnik pokarmowy spowalniają proces wchłaniania cukrów, dzięki czemu zapobiegają nagłym wahaniom stężenia glukozy we krwi.

Dlatego na idealną kolację dla diabetyka proponujemy pęczotto z brokułami i jogurtem. Poniższe składniki i wartości podajemy dla dania przy dziennej kalorycznosci 1600 kcal. Pamiętajcie, iż kaloryczność również należy dopasować do swoich potrzeb i swojego celu.

Doskonałym w tym celu narzędziem będzie aplikacja Cukrzyca.pl, z pomocą której dopasujecie pod siebie idealny jadłospis dla diabetyka o kaloryczności pasującej do Waszych potrzeb i Waszego leczenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod banerem.

Otrzymaj dostęp do DARMOWEJ aplikacji jako pierwszy! Premiera już wkrótce!

Składniki na pęczotto z brokułami i jogurtem

  • Kasza jęczmienna pęczak 2 1/2 łyżki = 37,5 g
  • Brokuły 1/4 sztuki = 125 g
  • Jogurt naturalny 2 łyżki = 50 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka = 5 ml
  • Sól 1 szczypta = 0,2 g
  • Pieprz czarny 1 szczypta = 0,1 g
  • Płatki migdałowe 1 łyżka = 10 g

Sposób przygotowania pęczotto z brokułami i jogurtem

  1. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1–2 razy pod bieżącą zimną wodą.
  2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  3. Zwróć uwagę, aby kasza nie była rozgotowana.
  4. Przed spożyciem przelej kaszę na sicie gorącą wodą.
  5. Brokuły podziel na różyczki i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  6. Kaszę wymieszaj z jogurtem, oliwą i przyprawami.
  7. Dodaj brokuły i ponownie wymieszaj.
  8. Całość posyp płatkami migdałowymi.

Wartości odżywcze pęczotto z brokułami i jogurtem

KCAL WW WBT
298 3,0 1,0

Uwaga! Przypominamy, iż te wartości są odpowiednie dla kolacji dla osoby z dziennym zapotrzebowaniem kaloryczności 1600 kcal.

Przy innych potrzebach te wartości będą inne!

Idź do oryginalnego materiału