- 100 g soczewicy czerwonej
- 120 g komosy ryżowej (quinoa)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 2 jajka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: majeranek, tymianek, słodka papryka
- do smaku sól i pieprz
Komosę ryżową i soczewicę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Soczewicę po odcedzeniu rozdrobnić jeszcze widelcem. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodać na patelnię marchew i pietruszkę. Po 10 minutach dodać koncentrat pomidorowy, soczewicę i przyprawy. Podlać trochę wodą i dusić znowu 10 minut. Zawartość patelni połączyć z komosą ryżową. Całość ostudzić. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut. Gotowa pasta jest idealnym dodatkiem do kanapek – podawać z ogórkiem kiszonym.