Dlaczego warto jeść oliwki? Kojarzą się głównie z kuchnią śródziemnomorską i, mimo iż w naszym kraju nie ma drzew oliwkowych, pokochali je również Polacy. Nie bez powodu nazywane są "owocami długowieczności". Są bardzo zdrowe, a ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści, szczególnie dla kobiet.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszystkie oliwki w poręcznym paluchu
Na co są dobre oliwki? Te małe owoce to skarbnica składników odżywczych
Są źródłem witaminy C i E oraz witamin z grupy B, a także fosforu, potasu i żelaza. Dzięki zawartości prowitaminy A pozytywnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Badanie z 2021 roku opublikowane przez Elsevier, firmę zajmującą się analizą danych naukowych, wykazało, iż regularne spożywanie tych owoców działa jak naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny. Oliwki wzmacniają odporność i pomagają np. zwalczyć migreny.
Zobacz też: Smakuje jak toffi i kojarzy się z pigwą. Jest słodka i zdrowa. Spróbuj, a zastąpisz nią cukierki
Oliwki istock/@AnnaPustynnikova
Jak podaje portal zdrowie.gazeta.pl, oliwki są źródłem kwasu oleinowego, który zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Są bogate w polifenole, które pomagają w leczeniu przewlekłych stanów zapalnych i obniżają poziom złego cholesterolu oraz zawierają sporo błonnika, który przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości na dłużej.
Które oliwki są zdrowsze - zielone czy czarne? Różni je głównie smak
Obie odmiany oliwek są zdrowe, bo ich wartości odżywcze są bardzo zbliżone. Różnią się jednak kalorycznością i smakiem. Czarne zawierają 130 kcal w 100 g i mają delikatniejszy posmak. Zielone zaś są bardziej gorzkie i jędrne, a w 100 g mają 115 kcal. Jak często jesz oliwki? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.