Owoce a cukrzyca
typu 2
Seria pytań
do dietetyka
mgr Noemi Lipnicka-Krzciuk
Dietetyk, Edukator Cukrzycowy, Biotechnolog Medyczny
“Jakie owoce i o jakiej porze najlepiej spożywać przy cukrzycy typu 2?”
Owoce można jeść o dowolnej porze ale najlepiej komponować je z posiłkiem np. owsianka z jabłkiem i cynamonem, pół grejpfruta do kolacji.
Krąży przekonanie, iż jedzenie owoców po 18:00 jest szkodliwe bo przyczyniają się do tycia. Owoce bogate w cukry proste np. dojrzały banan, słodki arbuz zjedzone same zamiast kolacji najprawdopodobniej spowodują napad głodu w krótkim czasie. Dostarczą one mało energii (nie zaspokoją skutecznie uczucia głodu) ponieważ zawierają głównie cukry proste, które powodują szybkie podwyższenie się poziomu glukozy we krwi a następnie jego spadek choćby poniżej poziomu glukozy z momentu przed zjedzeniem dużej porcji owoców. To wszystko powoduje po owocowej kolacji napad głodu. W takich chwilach często sięga się po kolejne porcje jedzenia, które nie zawsze są odpowiednie np. za duże, słodkie.
W skrócie: jedzenie samych owoców na kolację może prowadzić do nadmiernego objadania się w wieczornych godzinach, co utrudnia odchudzanie się i utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi w nocy i rano.
Zobacz gotowe jadłospisy dla osób z cukrzycą
Jakie owoce może jeść osoba z cukrzycą typu 2?
Odpowiednie są owoce o małym indeksie glikemicznym tzn. takie owoce, które nie powodują dużego i gwałtownego podniesienia poziomu glukozy we krwi po ich zjedzeniu. Takie owoce zawierają mniejsze ilości cukrów prostych np. truskawki, maliny, grejpfrut, jabłko. Atutem owoców o niskim indeksie glikemiczny jest także zawartość błonnika, który powoduje uczucie sytości, zmniejsza wchłanianie cukrów prostych.
Jeśli mamy ochotę na owoce o średnim i wysokim indeksie glikemicznym to zjedzmy je w małej porcji np. 50-100g jako słodkie zakończenie obiadu. Dzięki temu nie powinny one wpłynąć znacząco na poziom glukozy we krwi – inaczej niż gdybyśmy zjedli je same między posiłkami.
Umów się na konsultację dietetyczną
Ile porcji owoców można jeść dziennie przy cukrzycy?
Osoby z cukrzycą mogą jeść 2-3 porcje owoców dziennie, gdzie jedna porcja to 100 g owocu. Ilość cukrów prostych w owocach zależy także od ich stopnia dojrzałości np. dojrzałe banany będą mieć więcej cukrów prostych niż te w połowie dojrzałe. Biorąc pod uwagę ich stopień dojrzałości, lepiej wybierać te nie przejrzałe. Owoce najlepiej jest jeść z czymś a nie osobno np. do kanapki warto zjeść małe jabłko, do obiadu mandarynkę lub na śniadanie zjeść jogurt naturalny z płatkami owsianymi i 100 g mrożonych owoców leśnych.
Zapisz się na bezpłatny kurs “Węglowodany a cukrzyca”
Profil Edukatora Cukrzycowego
Facebook-f