Opieńki w sosie pomidorowym. Przepis na pyszne danie na zimę

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Opieńka miodowa Źródło: Pixabay


Nie wiesz, co zrobić z opieńkami? Zapasteryzuj je w sosie pomidorowym! To wyjątkowy przepis na zachowanie tych grzybów na zimę.


Opieńki to grzyby wyjątkowo smaczne i mają jeszcze jedną zaletę: kiedy już znajdziesz opieńki, zwykle jest ich dużo. jeżeli nie masz pomysłu co zrobić z tymi grzybami, podpowiadamy: opieńki w sosie pomidorowym.


Opieńki – co to za grzyby?


W Polsce występuje pięć gatunków opieńki. Najpopularniejsze i najczęściej występujące z nich to opieńka miodowa (Armillaria mellea) oraz opieńka ciemna (Armillaria ostoyae). W starych atlasach grzybów można spotkać się z jednym określeniem na każde z nich, często mylą je też sami grzybiarze. Nie ma to wielkiego znaczenia, ponieważ oba gatunki są jadalne. Są to grzyby blaszkowe, więc początkujący grzybiarze często boją się je zbierać. Na pierwsze zbiory tych grzybów warto pójść z kimś doświadczonym. Warto – bo to grzyby uznawane za wyjątkowo smaczne. Kulinarnie można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je marynować, zrobić z nich zupę czy sos. Większe opieńki można wykorzystać do zrobienia wegańskich flaczków.


Do czego wykorzystać opieńki w sosie pomidorowym?


Opieńki w sosie pomidorowym są wyraziste w smaku. Mogą być oryginalną przekąską na przyjęciach, można je położyć na kanapkach, świetnie pasują do mięs i pieczonych warzyw. Są dobrym dodatkiem do obiadu.


Opieńki w pomidorach – jak zrobić?


Jeśli robisz opieńki w sosie pomidorowym, znajdź swoje idealne proporcje na pomidorową zalewę. Na podane proporcje możesz dodać więcej octu (jednak nie więcej, niż pół szklanki). jeżeli smak jest zbyt ostry, dodaj więcej cukru. jeżeli lubisz korzenne smaki, możesz doprawić zalewę goździkami i odrobiną cynamonu. jeżeli wolisz pikantne smaki, dopraw zalewę ostrą papryką.
Idź do oryginalnego materiału