Omega-3 z diety to za mało. Dietetyczka mówi wprost

pacjenci.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: źródła kwasów omega-3


Powszechnie przyjmuje się, iż dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W praktyce jednak są wyjątki – jednym z nich są kwasy omega-3, a dokładnie EPA i DHA. Ich prozdrowotna, a w wielu przypadkach terapeutyczna podaż sięga od 1 do choćby 3 gramów na dobę, co sprawia, iż osiągnięcie takich ilości wyłącznie z pożywienia jest niemal niemożliwe.Kwasy omega-3 pochodzenia rybiego i wodorostowego odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, pracy mózgu i narządu wzroku. Mają również istotny wpływ na regulację poziomu trójglicerydów we krwi.Materiał powstał na podstawie wywiadu przeprowadzonego przez Ewę Basińską (Pacjenci.pl) z Moniką Stromkie Złomaniec.Choć zaleca się spożywanie 1–2 porcji ryb tygodniowo, dawki terapeutyczne kwasów omega-3 wymagają suplementacjiZapotrzebowanie na EPA i DHA istotnie wzrasta w ciąży oraz przy problemach z układem nerwowymSuplementacja jest szczególnie ważna dla wegan, wegetarian (niejedzących ryb), osób starszych oraz dzieci w wieku szkolnym
Idź do oryginalnego materiału