O tłuszczach wiele mówi się w kontekście ich negatywnego wpływu na organizm. Należy jednak pamiętać, iż nie wszystkie tłuszcze są dla organizmu złe – niektóre z nich stanowią wartościowy element diety, który jest istotny dla organizmu i jego zdrowia. W codziennej diecie nie powinno przykładowo brakować kwasów tłuszczowych omega-3,6,9.
Choć często o kwasach tłuszczowych omega-3,6,9 mówi się łącznie, warto wiedzieć, iż różnią się one między sobą adekwatnościami i wpływem na organizm, a przy tym różne są ich źródła z pożywienia. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3,6,9 wpływają korzystnie na zdrowie serca oraz posiadają szereg innych prozdrowotnych adekwatności. Co warto wiedzieć więcej o kwasach omega-3, omega-6 i omega-9? Czym różnią się wymienione kwasy tłuszczowe i jakie są ich najlepsze źródła w pożywieniu? Więcej informacji na temat kwasów tłuszczowych omega-3,6,9 można znaleźć w poniższym artykule.
Spis treści:
- Czym są kwasy tłuszczowe omega? Czym różnią się omega-3,6,9?
- Kwasy omega-3,6,9 – jak działają na organizm?
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – adekwatności, źródła
- Kwasy tłuszczowe omega-6 – adekwatności, źródła
- Kwasy tłuszczowe omega-9 – adekwatności, źródła
Czym są kwasy tłuszczowe omega? Czym różnią się omega-3,6,9?

Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Kwasy tłuszczowe można podzielić na nasycone i nienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone są obecne m.in. w tłustym mięsie czy maśle. Kwasy tłuszczowe nienasycone to natomiast takie, których cząsteczki posiadają przynajmniej jedno wiązanie podwójne. O kwasach jednonienasyconych mowa, gdy kwas posiada jedno wiązanie podwójne (kwasy omega-9), a o kwasach wielonienasyconych mowa, jeżeli wiązań podwójnych jest w cząsteczce co najmniej dwa (kwasy omega-3 i kwasy omega-6). Gdy ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla, mowa o kwasach omega-3. Kiedy ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy węglu szóstym od końca, mowa o kwasach omega-6, a kiedy wiązanie podwójne jest zlokalizowane przy węglu dziewiątym od końca, mowa o kwasach omega-9.
Kwasy omega-3 i omega-6 nie są wytwarzane przez organizm i należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Kwasy omega-9 mogą być syntetyzowane przez organizm przy odpowiedniej podaży kwasów omega-3 i omega-6. Podstawowym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby morskie, podczas gdy podstawowe źródło kwasów tłuszczowych omega-6 stanowią oleje i pestki, a omega-9 oliwa z oliwek.
Poniżej przykładowe preparaty zawierające omega-3, które znajdziesz w naszej aptece internetowej:
-
Moller's Mój Pierwszy tran norweski 250 ml( data ważności 30.09.2025) 30,55 PLN Sprawdź
-
Domowa apteczka multi omega 3 Bystrzy i Zdrowi 250 ml ( smak owoców tropikalnych) Świnka Peppa 41,99 PLN Sprawdź
-
Omega – Vitum 3-6-9 x 60 kaps 42,55 PLN Sprawdź
Kwasy omega-3,6,9 – jak działają na organizm?
Kwasy omega pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie – należy jednak pilnować, aby spożywać je w odpowiednich proporcjach. Są najważniejsze już na etapie rozwoju płodowego i bardzo ważne dla noworodków oraz niemowląt. Bardzo istotne są również dla organizmu osób dorosłych, gdyż mają pozytywne działanie na układ krążenia, wykazują adekwatności przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne, a także wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Kwasy omega mają dodatkowo pozytywny wpływ na narząd wzroku oraz redukują ryzyko depresji, a oprócz tego wpływają korzystnie na odporność.
Kwasy omega powinno się przede wszystkim dostarczać do organizmu wraz z dietą. Wpłynie korzystnie na organizm już spożywanie 1-2 razy w tygodniu tłustych ryb morskich. jeżeli jednak dieta nie jest wystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie, warto rozważyć dodatkową suplementację omega.
Kwasy tłuszczowe omega-3 – adekwatności, źródła
Omega-3, a konkretnie kwasy tłuszczowe omega-3, należą do najważniejszych z całej grupy kwasów omega, stanowiąc cenne wsparcie dla zdrowia człowieka na wielu obszarach jego funkcjonowania. Kwasy tłuszczowe omega-3 są egzogenne i są zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Posiadają podwójne wiązania w łańcuchach węglowych, w tym ostatnie zlokalizowane przy trzecim od końca węglu.
Do kwasów omega-3 można zaliczyć:
- DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy,
- EPA, czyli kwas eikozapentaenowy,
- ALA, czyli kwas alfa-linolenowy.
Pozytywny wpływ kwasów omega-3 na organizm został potwierdzony szeregiem badań naukowych. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają pozytywny wpływ na układ krwionośny, dlatego warto zadbac o to, by w diecie było ich odpowiednio dużo. Wykazują adekwatności przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, poza tym wspierają pracę serca i mózgu, redukując jednocześnie tempo rozwoju miażdżycy. Kwasy omega-3 wspierają również odporność organizmu, a przy tym wykazują działanie hamujące lipogenezę oraz mają adekwatności przeciwdepresyjne.
Kwas dokozaheksaenowy jest szczególnie istotny w okresie życia płodowego. Odgrywa również bardzo istotną rolę u rozwijających się niemowląt, stanowiąc składnik budulcowy tkanki nerwowej. Kwas eikozapentaenowy wpływa korzystnie na układ krwionośny, a kwas alfa-linolenowy jest antyoksydantem spowalniającym procesy starzenia się organizmu.
Kwasy omega-3 znajdziemy między innymi w tłustych rybach morskich, w tym w pstrągu, tuńczyku, łososiu, makreli i śledziach. Ich dobrym źródłem są również oleje roślinne, w tym olej rzepakowy i olej lniany, a także orzechy włoskie i migdały.
Kwasy tłuszczowe omega-6 – adekwatności, źródła
Kwasy omega-6 zawierają więcej niż jedno wiązanie podwójne między atomami węgla, a ich ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca węglu.
Kwasów omega-6 organizm nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie i są one zaliczane do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Do kwasów omega-6 zaliczamy:
- LA, czyli kwas linolowy,
- GLA, czyli kwas γ-linolenowy,
- AA, czyli kwas arachidonowy.
Rola kwasów omega-6 w kontekście zdrowia człowieka również jest bardzo ważna. Kwasy omega-6 są szczególnie istotne między innymi dla rozwoju układu nerwowego płodu. Dodatkowo mają znaczenie dla produkcji hormonów, poza tym wykazują adekwatności przeciwzapalne oraz wspomagają odporność organizmu. Omega-6 wpływają również pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego, w tym ograniczają ryzyko rozwoju miażdżycy oraz działają stabilizująco na ciśnienie tętnicze oraz obniżają poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo kwasy tłuszczowe omega-6 wspierają kondycję skóry, włosów i paznokci oraz łagodzą objawy chorób autoimmunologicznych.
Kwasy omega-6 znajdziemy między innymi w olejach, m.in. w słonecznikowym, sojowym i rzepakowym. Źródłem kwasów omega-6 są również nasiona i orzechy, a dodatkowo awokado, sezam, oliwa i margaryny roślinne.
Zaleca się, by spożywać kwasy omega-3 i omega-6 w stosunku od 1:1 do 1:5. Niestety w społeczeństwie europejskim podany stosunek jest mocno zaburzony – spożywamy za mało kwasów omega-3, jednocześnie więcej przyjmując kwasów omega-6. Nadmiar kwasów omega-6 (przy jednoczesnym niedoborze omega-3) może działać szkodliwie na organizm.
Kwasy tłuszczowe omega-9 – adekwatności, źródła
Kwasy tłuszczowe omega-9 to jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zawierają jedno wiązanie podwójne między atomami węgla, które jest zlokalizowane przy dziewiątym od końca węglu), które mogą być – w przeciwieństwie do kwasów omega-3 i omega-6, syntetyzowane przez organizm (z kwasów omega-3 i omega-6). Przykładem kwasu omega-9 jest kwas oleinowy, który znajdziemy między innymi w olejach roślinnych, siemieniu lnianym, oliwie, awokado, nasionach i orzechach. Kwas oleinowy jest silnym antyoksydantem, który spowalnia procesy starzenia skóry, a przy tym chroni ją przed utratą wody.
Rola kwasów omega-9 jest ważna w kontekście utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Kwasy omega-9 są też ważne dla adekwatnego ciśnienia krwi i pracy serca, poza tym mają adekwatności antyoksydacyjne. Nie należy jednak spożywać ich w nadmiarze.