Olej z ostropestu na problemy z wątrobą i nie tylko. Jak wprowadzić go do diety?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Olej z ostropestu Źródło: Odżywianie WPROST.pl


Olej z ostropestu zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Działa dobrze na wątrobę, skórę i włosy. Dowiedz się więcej o jego adekwatnościach i wprowadź go do swojej diety.


Olej z ostropestu wytwarzany jest w procesie tłoczenia na zimno ziaren ostropestu plamistego. Roślina ta, choć pochodzi z rodziny astrowatych, jest bardziej podobna do ostu. Niekiedy bywa nazywana świętym ostem. W Polsce rośnie powszechnie. Na łąkach możemy często zauważyć wysokie, fioletowe i łuskowate kwiaty, podobne do ostu. To właśnie ostropest plamisty, którego adekwatności lecznicze, a szczególnie korzystny wpływ na wątrobę są znane już od starożytności. W średniowieczu pisała o nim w swym traktacie o ziołach słynna mniszka Hildegarda z Bingen. w tej chwili wyciąg z ostropestu wykorzystywany jest w przemyśle farmaceutycznym do produkcji popularnych leków na wątrobę.


Prozdrowotne działanie oleju z ostropestu


Olej z ostropestu zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i K, ale przede wszystkim o jego niezwykłym charakterze decyduje zawartość sylimaryny, silnego przeciwutleniacza, który chroni i regeneruje wątrobę oraz działa przeciwzapalnie. Dzięki temu olej z ostropestu:


wspomaga leczenie chorób wątroby takich jak marskość wątroby oraz alkoholowa i niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby,


usuwa toksyny z organizmu, z uwzględnieniem alkoholu,


poprawia profil lipidowy poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL,


wspiera mineralizację kości i zapobiega utracie masy kostnej, co szczególnie ważne jest dla kobiet w okresie menopauzy,


może zmniejszać ryzyko chorób otępiennych w tym choroby Alzheimera,


stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie trądziku, oparzeń czy łuszczycy jak też poprawia wygląd włosów.


Jak włączyć olej z ostropestu do diety?


Olej z ostropestu ma słomkowy kolor i delikatny smak o lekko ziołowym aromacie. Jest smaczny i dlatego łatwo włączyć go do diety. Należy pamiętać jedynie, iż nie nadaje się do smażenia i gotowania, gdyż temperatura zniszczy jego cenne adekwatności. Można za to ciepłe jeszcze danie polać tym olejem po ugotowaniu np. dodać go do purée z ziemniaków, ugotowanej kaszy czy polać nim zupę. Szczególnie dobrze sprawdza się do dań warzywnych. Możemy dodać go do przygotowywanego sosu czy też bezpośrednio polać nim świeżą sałatkę, np. plastry pomidorów z cebulką. Łyżeczkę oleju można również dodać do ulubionej owsianki lub po prostu wypić w trakcie posiłku.


Choć nie istnieją dokładne badania, co do ilości zalecanego spożycia tego oleju na dobę, przyjmuje się, iż nie należy przekraczać dawki 2-3 łyżeczek dziennie, czyli ok. 10 ml oleju z ostropestu. Zbyt duża dawka tego oleju może spowodować bowiem biegunki.


Uwaga! Olej z ostropestu nie jest zalecany dla dzieci poniżej 12 roku życia, kobiet w ciąży i karmiących.


Olej z ostropestu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 6 miesięcy. Olej przechowywany w lodówce może gęstnieć, ale w żaden sposób nie wpływa to negatywnie na jego adekwatności. jeżeli zostawimy go na chwilę w temperaturze pokojowej, nabierze znów płynnej konsystencji.


Źródła:


MedicalNewsToday,


Healthline.com,


Odżywianie WPROST.pl
Idź do oryginalnego materiału