Okonomiyaki z młodej kapusty

biobazar.org.pl 12 godzin temu

Tym razem serwujemy inne spojrzenie na młodą kapustę.

Okonomiyaki to rodzaj japońskiego placka kapuścianego z rozmaitymi dodatkami. My wymarzyliśmy go sobie z młodą kapustą i to był strzał w dziesiątkę. W ten sposób dobrze nam znana polska kapuściana głowa zestroiła się w azjatycką szatę. Dodaliśmy dymkę i kolendrę, papryczkę chili, pastę miso i sezam kojarzące się z tamtymi rejonami świata.

W Japonii okonomiyaki jada się zwykle w restauracjach, gdzie przygotowywane są na gorących płytach, często na oczach gości. Zjada się je odrywając kawałek po kawałku bezpośrednio z tej płyty. W domu nic nie stoi na przeszkodzie by takie placki przygotować na patelni, do czego namawiamy. Z podanych składników wyjdą cztery spore, pełne dalekowschodnich aromatów placki.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty EKO Powielin
  • pęczek dymki EKO Powielin
  • 3 jajka EKO 100 g panko lub bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego Raczek
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • czerwona papryczka peperoni EKO NovaBio
  • pęczek kolendry EKO Bukiet Smaków
  • drobny szczypiorek lub dymka EKO Ekologiczne Gospodarstwo Mrzygłód
  • sezam EKO
  • olej rzepakowy EKO Biosprawiedliwi
  • 4 łyżki majonezu EKO Zielony Stragan
  • 1 łyżka pasty miso Raczek

Krok po kroku:

  1. Posiekaj kapustę manualnie lub na krajalnicy – zależy nam na dość długich, bardzo cienkich kapuścianych kawałkach. Osól je, odstaw na kwadrans, odciśnij dokładnie po tym czasie.
  2. Ubij jajka, dodając do nich sos sojowy, bułkę tartą i odrobinę cukru.
  3. Połącz odciśniętą kapustę z masą jajeczną, jeżeli lubisz pikantne rozwiązania, dodaj drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
  4. Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej ryżowy lub rzepakowy, wykładaj porcje wielkości naleśnika. Smaż z obu stron na złoto.
  5. Gdy placki się smażą przygotuj sos i dodatki. Wymieszaj pastę miso z majonezem, posiekaj kolendrę, upraż sezam, możesz tu zaszaleć z dodatkami, poszukać swoich ulubionych rozwiązań.
  6. Gorące placki polej sosem, posyp zieleniną, sezamem, ostrą papryczką i jedz od razu.
Idź do oryginalnego materiału