Odgrzewane kotlety mielone mogą być smaczniejsze niż świeże. Zastosuj ten trik

zdrowie.wprost.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Kotlety mielone Źródło: Shutterstock


Lubisz kotlety mielone? Podpowiadamy jak je odgrzać, żeby smakowały lepiej niż świeże. Sekret odgrzewania mięsa opiera się na tym triku. Poznaj go.


Kotlety mielone to ulubione danie Polaków. Są proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne. zwykle przygotowuje się je z większej ilości mielonego mięsa, żeby jeść je przez dwa lub trzy dni. Usmażone wcześniej kotlety, czekają kilka dni w lodówce, aż podasz je na talerzu. Jak wiadomo, takie warunki nie sprzyjają zachowaniu soczystości. Co zrobić, by były one równie smaczne i soczyste, a może choćby lepsze niż smażone na świeżo?


Jak odgrzewać kotlety mielone, by były jeszcze lepsze?


Wiele osób po wyciągnięciu kotletów z lodówki wkłada je po prostu do kuchenki mikrofalowej. Ekspertka odradza jednak taki sposób, bo jej zdaniem odgrzane w ten sposób mięso staje się suche. Jak zatem odgrzać kotlety, by były wilgotne w środku, miękkie i pełne smaku?


Odgrzewaj kotlety na patelni


Na natłuszczonej patelni należy rozgrzać odrobinę wody. Następnie położyć na niej zimne kotlety i przykryć pokrywką. Wytworzona para doskonale nawilży mięso. Na koniec można dodać nieco tłuszczu i delikatnie obsmażyć mielone. Tak odsmażone kotlety będą wyjątkowo soczyste w środku oraz rumiane i chrupiące na zewnątrz. Zdecydowanie lepsze niż pierwszego dnia.


Jakie mięso wybrać, by kotlety były smaczne i soczyste?


Aby przygotować smakowitą potrawę, musicie postawić na jakość jej głównego składnika. Gotowe, mielone mięso to rozwiązanie awaryjne, gdy brakuje wam czasu i możliwości kupna lepszej jakości mięsa – doradza ekspertka. Warto wybrać się do sklepu mięsnego lub do rzeźnika i tam kupić ładny kawałek mięsa wieprzowego i następnie zmielić je w domu. Ważne, by mięso miało w sobie trochę tłuszczu, który sprawia, iż przyrządzone z niego kotlety są wilgotne. Ci, którzy dbają o linię, zamiast wieprzowego mięsa powinni wybrać drób.


Pamiętaj, żeby do kotletów podać warzywa


Mięso jest naturalnie sycące, ponieważ jest bogate w białko. Nie zawiera jednak błonnika i minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Do mięsnego dania najlepiej więc podać warzywną sałatkę.
Idź do oryginalnego materiału