Organizm warto traktować z należytą troską każdego dnia. W praktyce mowa zarówno o aktywności fizycznej, jak i unikaniu stresu w duecie ze zdrowymi nawykami żywieniowymi. Zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia i kondycji organizmu, a jej ważnym elementem powinny być kwasy omega-3. Te wspomagają m.in. pracę serca i mózgu, ale nie tylko. Dlaczego jeszcze warto docenić ich adekwatności? Sprawdź!
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega 3 (https://olini.pl/olej-omega-3-olini) zaliczane są do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nie wzięła się znikąd. Nawiązuje ona do ich budowy cząsteczkowej. Na tle pozostałych kwasów omega -6 i -9, wyróżniają się tym, iż posiadają więcej niż jedno wiązanie podwójne. Jest ono zlokalizowane przy trzecim węglu, jeżeli liczymy od metylowego końca łańcucha.
Wśród kwasów omega-3 można wyróżnić takie jak:
- alfa-linolenowy (ALA),
- dokozaheksaenowy (DHA),
- eikozapentaenowy (EPA).
Wszystkie kwasy z wyżej wymienionej trójki powinny być dostarczane do organizmu wraz z dietą. Dotyczy to szczególnie kwasu alfa-linolenowego, który nie jest przez niego syntetyzowany. Nieco inaczej sprawa wygląda w przypadku kwasów DHA i EPA – nasz organizm jest w stanie je wytworzyć poprzez syntezę kwasu ALA. Jest to jednak tak mało efektywny proces, iż nie jest w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania na nie.
Efekt? Podobnie jak kwasy ALA, musisz pamiętać o spożywaniu zawierających ich produktów. Znajdziesz je m.in. w tłustych rybach morskich takich jak makrela, łosoś czy sardynki. Ich cennym źródłem są oleje rybie, w tym tran czy też olej z łososia.
Rodzaje kwasów omega-3
Kwasy omega-3 można podzielić na te pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego.
Do tej pierwszej grupy z powodzeniem można zaliczyć wcześniej wspomniany kwas alfa-linolenowy (ALA). To organiczny związek chemiczny, którego źródłem są oleje roślinne, takie jak m.in. olej lniany czy też olej z alg morskich. Ponadto występuje również w siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, nasionach roślin strączkowych, a także zielonych częściach roślin jadalnych.
Kwas ALA odgrywa bardzo istotną rolę w organizmie człowieka. Do jego cennych adekwatności można z pewnością zaliczyć te antyoksydacyjne, dzięki którym skutecznie wymiata wolne rodniki z organizmu. Ponadto przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, który sprzyja rozwojowi wielu chorób, w tym tych cywilizacyjnych czy też infekcji sezonowych. Ponadto wykazuje się działaniem przeciwzapalnym, a do tego bierze udział w procesach metabolicznych.
Do grupy kwasów omega-3 pochodzenia zwierzęcego należy kwas EPA (eikozapentaenowy). jeżeli chcesz dostarczać swojemu organizmowi jego odpowiednie ilości, Twoja dieta powinna obfitować w tłuste ryby morskie, jak również algi. Nie bez powodu mówi się o nim jako o morskim obrońcy serca. W dużej mierze wynika to z jego zbawiennego wpływu na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego:
- zwalcza stany zapalne,
- działa przeciwzakrzepowo,
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
Kwas EPA to więc sprzymierzeniec walki z groźnymi chorobami, takimi jak m.in. miażdżyca.
Weźmy na tapet także kwas DHA (dokozaheksaenowy). To kolejny z kwasów omega-3, którego duże ilości znajdziesz w tłustych rybach morskich i algach. Jest to najważniejszy składnik diety, który wspiera zdrowie ośrodkowego układu nerwowego, jak również prawidłową pracę mózgu. Jest podstawowym elementem budowy błon komórkowych neuronów, jak również uczestniczy w procesie syntezy neuroprzekaźników. Efekt? Poprawia pamięć i koncentrację, a także funkcje poznawcze. Nie bez znaczenia pozostaje także rola kwasu DHA w rozwoju i wsparciu prawidłowego widzenia.
Co ważne, dostarczanie go organizmowi jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. To właśnie od niego zależy prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka u płodu.
Kwasy omega-3 – poznaj ich prozdrowotny potencjał
Wiesz już, iż kwasy omega-3, a w szczególności kwas EPA, przyczyniają się do ochrony serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Nie tylko regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ale także pomagają w normalizacji ciśnienia tętniczego.
Są także nieocenione dla prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego i mózgu. Stosuj naturalne suplementy diety zawierające te nienasycone kwasy tłuszczowe (np. tran) również w trosce o dobre samopoczucie – niedobór kwasów omega-3 może być jedną z przyczyn obniżonego nastroju, a choćby depresji.
Dostarczanie ich organizmowi każdego dnia to także niezawodny sposób na budowanie odporności przez cały rok, a tym samym profilaktykę wielu chorób. Kwasy omega-3 mają to do siebie, iż działają immunomodulująco – stymulują odpowiedź układu odpornościowego na patogeny chorobotwórcze. Ponadto działają przeciwzapalnie, dlatego też mogą wspomagać proces leczenia różnych dolegliwości, w tym m.in. endometriozy czy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Niektórzy pacjenci cierpiący na migreny odczuwają również złagodzenie jej objawów, kiedy spożywają produkty bogate w kwasy omega-3.
materiały partnera (wp)12