Pasta kanapkowa – mieszam z twarogiem i cyk na kanapki. Wędzona makrela robi robotę
Pasta z twarogu i wędzonej makreli smakuje najlepiej z chrupiącym pieczywem – świeżym lub lekko opieczonym. Można ją także wykorzystać jako nadzienie do tortilli, podać na krakersach lub grzankach jako przystawkę, a choćby użyć jako farsz do jajek na twardo.
Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, możesz dodać odrobinę chrzanu, a dla odświeżenia – startą skórkę cytrynową. To szybka, prosta i niezwykle smaczna propozycja na zdrowe śniadanie, lunch czy kolację.
Składniki:
200 g twarogu półtłustego lub chudego,
1 średnia wędzona makrela,
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%,
1 łyżeczka musztardy (np. dijon lub delikatesowej),
1 łyżka soku z cytryny,
1 mała czerwona cebula lub szalotka,
1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
1 łyżka drobno posiekanego koperku lub szczypiorku,
Sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie dla aksamitnej konsystencji).
Sposób przygotowania:
Co sprawia, iż ta pasta jest zdrowa?
Makrela wędzona – to źródło kwasów omega-3, które wspierają zdrowie serca, układu nerwowego i działają przeciwzapalnie.
Twaróg – bogaty w białko, wapń i witaminy z grupy B, które są niezbędne dla mocnych kości i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Cebula i czosnek – zawierają naturalne antyoksydanty oraz związki o działaniu przeciwbakteryjnym i wzmacniającym odporność.
Jogurt naturalny – wspiera florę bakteryjną jelit, poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych.