Przepis fitness: Fermentowane warzywa

gymbeam.pl 11 godzin temu

Fermentowane warzywa lub kiszonki są bogate w witaminy i ważne probiotyki i prebiotyki. Ponadto są doskonałym sposobem na zróżnicowanie swojego spożycia warzyw. Oprócz doskonałego smaku łatwo się je przygotowuje i dosłownie każdy może je zrobić w domu. Na koniec możesz doprawić je octem jabłkowym według własnego uznania.

Będziesz potrzebować:

  • 1200 g białej kapusty
  • 250g marchewki
  • 240 g czerwonej papryki
  • 130 g białej cebuli
  • 4 liście laurowe
  • 10 kulek czarnego pieprzu
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g soli
  • ocet jabłkowy do smaku

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Umyj warzywa i pokrój na małe paski. Jest to ważne, ponieważ większe kawałki posiekanych warzyw będą fermentować dłużej. Wrzuć i wymieszaj przygotowane warzywa w większej misce z solą i przyprawami bez liści laurowych, aby nie połamały się w mieszance. Po odstawieniu ich na jakiś czas, kiedy warzywa zaczną puszczać soki, odciśnij je mocno kilka raz i przenieś do czystego pojemnika. Podczas przekładania ich do słoika, stopniowo dodawaj liście laurowe na każdą warstwę. Kiedy słoik będzie pełen, wlej pozostały sok i dociśnij warzywa, aby soki podeszły na wierzch. Nie zamykaj słoika z warzywami, aby umożliwić ucieczkę dwutlenku węgla (CO2) wytwarzanego podczas fermentacji. Jednak najlepiej jest użyć pojemnika, który ma już wbudowany ten system ciśnieniowy.

Warzywa fermentują choćby w normalnej temperaturze pokojowej, ale lepiej jest przechowywać je w chłodnym miejscu, w którym temperatura wynosi około 10-15°C. Cały proces zajmuje 7-15 dni, w zależności od ilości i temperatury. Procesowi fermentacji towarzyszy typowe bulgotanie, które stopniowo zanika. Prawidłowo sfermentowane warzywa tracą swoją naturalną twardość i rozwijają charakterystyczny przyjemnie kwaśny smak. Po fermentacji najlepiej jest przenieść warzywa do szczelnego pojemnika i przechowywać je w niższej temperaturze pokojowej, najlepiej w lodówce. Podczas podawania warzywa można doprawić według uznania octem jabłkowym, który nadaje im naturalnie kwaśny smak z owocową nutą.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywczeDla całej przygotowanej porcji
Wartość energetyczna635 kcal
Białko25 g
Węglowodany98 g
Tłuszcze5 g
Błonnik49 g

Fermentowane warzywa smakują doskonale samodzielnie, ale możesz je także wykorzystać w sałatkach lub jako dodatek do mięsa lub jego roślinnych alternatyw.

Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.

Przyprawy
Zdrowa żywność
Idź do oryginalnego materiału