Fermentowane warzywa lub kiszonki są bogate w witaminy i ważne probiotyki i prebiotyki. Ponadto są doskonałym sposobem na zróżnicowanie swojego spożycia warzyw. Oprócz doskonałego smaku łatwo się je przygotowuje i dosłownie każdy może je zrobić w domu. Na koniec możesz doprawić je octem jabłkowym według własnego uznania.
Będziesz potrzebować:
- 1200 g białej kapusty
- 250g marchewki
- 240 g czerwonej papryki
- 130 g białej cebuli
- 4 liście laurowe
- 10 kulek czarnego pieprzu
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 30 g soli
- ocet jabłkowy do smaku
Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Umyj warzywa i pokrój na małe paski. Jest to ważne, ponieważ większe kawałki posiekanych warzyw będą fermentować dłużej. Wrzuć i wymieszaj przygotowane warzywa w większej misce z solą i przyprawami bez liści laurowych, aby nie połamały się w mieszance. Po odstawieniu ich na jakiś czas, kiedy warzywa zaczną puszczać soki, odciśnij je mocno kilka raz i przenieś do czystego pojemnika. Podczas przekładania ich do słoika, stopniowo dodawaj liście laurowe na każdą warstwę. Kiedy słoik będzie pełen, wlej pozostały sok i dociśnij warzywa, aby soki podeszły na wierzch. Nie zamykaj słoika z warzywami, aby umożliwić ucieczkę dwutlenku węgla (CO2) wytwarzanego podczas fermentacji. Jednak najlepiej jest użyć pojemnika, który ma już wbudowany ten system ciśnieniowy.
Warzywa fermentują choćby w normalnej temperaturze pokojowej, ale lepiej jest przechowywać je w chłodnym miejscu, w którym temperatura wynosi około 10-15°C. Cały proces zajmuje 7-15 dni, w zależności od ilości i temperatury. Procesowi fermentacji towarzyszy typowe bulgotanie, które stopniowo zanika. Prawidłowo sfermentowane warzywa tracą swoją naturalną twardość i rozwijają charakterystyczny przyjemnie kwaśny smak. Po fermentacji najlepiej jest przenieść warzywa do szczelnego pojemnika i przechowywać je w niższej temperaturze pokojowej, najlepiej w lodówce. Podczas podawania warzywa można doprawić według uznania octem jabłkowym, który nadaje im naturalnie kwaśny smak z owocową nutą.
Odkryj nasze bestsellery:
Wartość energetyczna | 635 kcal |
Białko | 25 g |
Węglowodany | 98 g |
Tłuszcze | 5 g |
Błonnik | 49 g |
Fermentowane warzywa smakują doskonale samodzielnie, ale możesz je także wykorzystać w sałatkach lub jako dodatek do mięsa lub jego roślinnych alternatyw.
Nie wahaj się podzielić z nami swoim dziełem w mediach społecznościowych, tagując #gymbeampl.