Od czego powstaje rak? Tak najczęściej się zaczyna [FRAGMENT KSIĄŻKI]

medonet.pl 5 dni temu
"Nigdy nie zapomnę chwili, gdy musiałam odpowiedzieć na list kobiety, której mąż zmarł na raka trzustki. Napisała do zespołu Cancer Research UK (organizacja wspierająca badania nad nowotworami — red.), kiedy przeczytała na naszej stronie internetowej, iż przetworzone mięso zwiększa ryzyko zapadnięcia na tę chorobę. Codziennie pakowała mężowi do pracy kanapkę z szynką i była zrozpaczona, kiedy myślała o tym, iż mogła go nieumyślnie zabić wędliną i swoją dobrocią. Tak wielu pacjentów i ich bliskich chce poznać odpowiedź na pytanie: dlaczego ja?" — przyznaje genetyczka dr Kat Arney. Dlaczego w ogóle chorujemy na nowotwory? Winne są nasza dieta, środowisko? A może geny lub po prostu pech? Prezentujemy fragment jej książki "Zbuntowana komórka. Rak, ewolucja i tajniki życia".
Idź do oryginalnego materiału