Oczyszczony ryż i pszenica winne cukrzycy typu 2.

cukrzyca.pl 1 rok temu

Badania wykazują, iż w 2018 roku nieodpowiednia dieta była przyczyną 14,1 milionów zachorowań na cukrzycę typu 2.

Naukowcy z Tufts University przeanalizowali zwyczaje dietetyczne mieszkańców aż 184 państw i uznali, iż złe odżywianie odpowiada za 70% nowych przypadków cukrzycy typu 2 (2). W badaniu opublikowanym w Nature (1) uwzględniono dane z lat 1990–2018. Autorzy określili te zwyczaje żywieniowe, które w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju choroby.

11 czynników rozwoju cukrzycy typu 2

W badaniu sprawdzano aż 11 czynników powiązanych z dietą i naukowcy zauważyli wyjątkowo dużą wagę u 3 z nich. Są to:

  • niedostateczne spożycie pełnoziarnistych pokarmów,
  • zbyt duże spożycie białego ryżu i pszenicy,
  • zbyt duże spożycie mocno przetworzonego mięsa.

Picie soków owocowych oraz jedzenie mniejszej ilości warzyw, orzechów i nasion zdawało się nie odgrywać aż tak istotnej roli jak właśnie wymienione wyżej czynniki.

“Nasze badania sugerują, iż zła jakość węglowodanów w diecie to główna przyczyna rozwoju cukrzycy typu 2.” mówi profesor Dariush Mozaffarian, jeden z głównych autorów badań.

Wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2

Naukowcy zauważyli, iż we wszystkich 184 badanych krajach doszło w latach 1990–2018 do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2. Cukrzyca typu 2 stała się chorobą cywilizacyjną, mającą niekorzystny wpływ na całe społeczeństwo.

Naukowcy przy okazji potwierdzają, iż zła dieta częściej powoduje cukrzycę typu 2 u mężczyzn niż u kobiet oraz u osób młodszych niż starszych. Największy wzrost zachorowań notuje się w miastach Europy Środkowej i Wschodniej oraz Azji Centralnej.

Niestety Polacy i Rosjanie znajdują się w czołówce najbardziej zagrożonych cukrzycą typu 2 mieszkańców, ze względu na dietę pełną mięsa, ziemniaków i przetworzonej żywności. To właśnie w tych krajach zanotowano największy odsetek przypadków cukrzycy typu 2. powiązanych z nieprawidłową dietą. Drugim obszarem częstych zachorowań jest Ameryka Łacińska i Karaiby. Jednak tam do czynników odpowiedzialnych za wzrost cukrzycy typu 2 należy dołączyć również słodzone napoje.

W jakich krajach dieta nie wpływa na cukrzycę typu 2?

Regionami, w których dieta ma mały wpływ na cukrzycę typu 2 są kraje Azji Południowej i Afryki Subsaharyjskiej. Wśród najbardziej zaludnionych państw świata najmniej przypadków cukrzycy powiązanej z dietą występuje w Indiach, Nigerii i Etiopii (3).

Idź do oryginalnego materiału