Ocet jabłkowy – jak wpływa na zdrowie jamy ustnej?

dentonet.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Ocet jabłkowy – jak wpływa na zdrowie jamy ustnej?


Stosowanie octu jabłkowego nie jest niczym nowym – od lat poleca się go ze względu na szeroką gamę domniemanych korzyści, w tym wsparcie trawienia, wzmocnienie odporności, regulację poziomu cukru we krwi, a choćby pomoc w odchudzaniu. O tym, jaki wpływ ma on na stan zębów i zdrowie całej jamy ustnej, pisze brytyjski serwis The Dentist.

Standardowe zalecenie to 1 łyżka niepasteryzowanego octu jabłkowego, rozcieńczona w około 250 ml wody. Jednak w przypadku niektórych pacjentów może to być zbyt duża ilość – szczególnie w przypadku osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, które powinny unikać jego stosowania, a na pewno skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji.

Czy internet prawdę (o occie jabłkowym) ci powie?

W mediach społecznościowych można znaleźć wiele informacji o tym, iż picie octu jabłkowego przed posiłkiem może zmniejszyć skoki poziomu cukru we krwi choćby o 30%. Jednak są to dane oparte na badaniach na bardzo małych grupach uczestników, obejmujących tylko krótkoterminowe skutki i przeprowadzonych w ściśle ograniczonych warunkach.

Ponadto sugeruje się, iż ocet jabłkowy zmniejsza uczucie głodu między posiłkami, co może wspomagać odchudzanie – a to również zwiększa jego popularność. Ważne jest jednak, aby dokładnie analizować badania naukowe i sprawdzać, na ile te twierdzenia są prawdziwe, aby skutecznie wspierać pacjentów, którzy stosują lub chcą zacząć stosować ocet jabłkowy.

Nauka a działanie octu jabłkowego

Niektóre badania potwierdzają potencjalne korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania octu jabłkowego, jednocześnie wskazując na konieczność dalszych badań nad jego zastosowaniem jako suplementu oraz optymalnym stosowaniem. Jest to baedzo istotne, ponieważ większość informacji na ten temat pochodzi z internetu, a czytelnicy nie zawsze podchodzą do nich krytycznie.

Dotychczasowe badania wskazują, iż dodatek octu jabłkowego do zdrowej diety może przyczynić się do zmniejszenia insulinooporności, obniżenia poziomu glukozy na czczo, spadku wartości hemoglobiny glikowanej (HbA1c) oraz utraty masy ciała. Jednocześnie badania potwierdzają, iż najlepszym sposobem poprawy wrażliwości na insulinę jest utrata masy ciała poprzez zdrową dietę i aktywność fizyczną, a ocet jabłkowy może być pomocniczo stosowany w wybranych grupach pacjentów.

Ocet jabłkowy – jakie są potencjalne zagrożenia?

Choć stosowanie octu jabłkowego może okazać się skuteczne w zakresie innych potrzeb zdrowotnych pacjenta, nie jest wolne od ryzyka. Wśród możliwych działań niepożądanych wymienia się opóźnione opróżnianie żołądka, nasilenie objawów refluksu żołądkowo-przełykowego, możliwe zaburzenia żołądkowo-jelitowe oraz erozję szkliwa zębów. Niektóre z przeprowadzonych badań sugerują też, iż suplementacja octem jabłkowym może wiązać się z ryzykiem ostrego zapalenia trzustki.

Dla personelu medycznego praktyk stomatologicznych istotnym zagrożeniem jest to, iż pacjenci mogą w ten sposób przyspieszać ścieranie szkliwa – dlatego należy uczulać osoby, których dieta jest bogata w kwasy (niezależnie od ich źródła), na zagrożenia dla zdrowia jamy ustnej. Dodatkowo, jeżeli pacjent ma problemy z refluksem żołądkowo-przełykowym związanym ze spożyciem octu jabłkowego (lub nasila się on pod jego wpływem), warto udzielić odpowiednich informacji na temat wpływu kwasów na szkliwo i w razie potrzeby skierować pacjenta do lekarza rodzinnego.

A jak personel gabinetu stomatologicznego może w tym zakresie wspierać swoich pacjentów? o ile twój pacjent spożywa ocet jabłkowy, zaproponuj, by obficie rozcieńczał go w wodzie oraz pił przez słomkę, co pozwoli zminimalizować kontakt kwasu ze szkliwem zębów. Dodatkowo warto polecić pastę do zębów o działaniu potwierdzonym badaniami, która skutecznie wzmacnia szkliwo i zapobiega jego niszczeniu.

Nieprawidłowa technika, nieodpowiednia szczoteczka, zbyt krótki czas poświęcany na szczotkowanie – to najczęstsze błędy popełniane przez pacjentów podczas domowej higieny jamy ustnej. – Myślę, iż największym problemem jest kwestia techniki i czasu – mówi dr n. med. Katarzyna Ostrowska, higienistka stomatologiczna, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, była prezes Sekcji Profilaktyki i Promocji Zdrowia PTS-u.

Źródło: https://www.the-dentist.co.uk/

Idź do oryginalnego materiału