Nowy trend na TikToku – Fibermaxxing. Czy jest dla wszystkich?

mgr.farm 3 godzin temu

Jeden z nowszych trendów na TikToku – „fibermaxxing” – namawia ludzi do jedzenia większej ilości błonnika. Jak ze wszystkim jednak, należy zachować umiar. Pomimo wielu korzyści ze spożywania błonnika, przy nadmiernym spożyciu mogą wystąpić objawy niepożądane.

Korzyści ze spożywania błonnika

Błonnik pokarmowy to część pożywienia pochodzenia roślinnego, która nie może być całkowicie strawiona przez ludzkie enzymy trawienne. Błonnik ma dwa główne podtypy: rozpuszczalny i nierozpuszczalny, które są składnikami żywności pochodzenia roślinnego, takiej jak rośliny strączkowe, ziarna, warzywa, owoce oraz orzechy. Dieta bogata w regularne spożycie błonnika poprawia stan zdrowia i obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób. Błonnik pokarmowy składa się z polisacharydów nieskrobiowych i innych składników roślinnych, takich jak celuloza, inuliny czy pektyny. Do efektów błonnika należą m.in. uczucie sytości, które może zmniejszyć apetyt, zmniejszenie wahań poziomu glukozy, obniżenie poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi czy wyrównanie pH jelit [1].

Ile błonnika powinniśmy spożywać?

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) jako dzienną zalecaną ilość błonnika podaje w tej chwili 28 gramów przy założeniu spożycia 2000 kalorii dziennie. Zwiększenie spożycia błonnika oznacza spożywanie większej ilości produktów bogatych w błonnik. Przykładowo, filiżanka malin zawiera około 8 g błonnika, podczas gdy filiżanka truskawek ma około 3 g. Średniej wielkości gruszka ma 5,5 g błonnika, a średnia pomarańcza 1 g. Z jednej szklanki gotowanego zielonego groszku uzyskamy około 9 g błonnika, a szklanka surowego kalafiora dostarcza 2 g. Dużo błonnika zawierają suszone owoce, takie jak morele, daktyle, śliwki i rodzynki. [2].

Zagrożenia związane z zabiegiem “fibermaxxingiem”

Przede wszystkim, nie należy skupiać się tylko na jednej potrzebie żywieniowej, zaniedbując inne. Problem z każdym zaleceniem „maksymalizowania” polega na tym, iż sugeruje ono istnienie jednego magicznego składnika odżywczego, który jest ważniejszy od wszystkich innych. O ile w tym zestawieniu jedne produkty wypadają korzystniej pod kątem ilości błonnika, o tyle te które mają go mniej, mogą dostarczyć np. więcej witamin i minerałów. Dlatego nie warto skupiać się jedynie na błonniku, a włączyć różne produkty pochodzenia roślinnego, tak aby dieta była prawidłowo zbilansowana. Kolejnym potencjalnym problemem jest wpływ błonnika na przewód pokarmowy. Pomimo wielu korzyści ze spożywania błonnika, przy nadmiernym spożyciu mogą wystąpić wzdęcia i skurcze żołądka. Ponadto, ponieważ błonnik wchłania płyny w jelitach, duża ilość błonnika w diecie może prowadzić do odwodnienia. Dlatego ważne jest, aby połączyć spożycie błonnika z odpowiednią ilością przyjmowanych płynów [2].


Literatura:

  1. „Fiber”. Micronutrient Information Center, Linus Pauling Institute, Oregon State University.
    March 2019. Retrieved 20 March 2025.
  2. https://www.forbes.com/sites/brucelee/2025/07/24/fibermaxxing-trends-on-tiktok-how-much-fiber-should-you-be-getting/

©MGR.FARM

Idź do oryginalnego materiału