Nowy e-book ziemniaczany PREMIERA!

biobazar.org.pl 1 dzień temu

Ziemniak – trudno wskazać drugie warzywo, które tak pięknie się przepoczwarza, które można przerobić na tak wiele jak kartofel sposobów.

Ta niepozorna uwielbiana przez nas bulwa jest tematem projektu artystycznego realizowanego przez School of Form, we współpracy z BioBazarem i Fabryką Norblina.

Wszystkie prezentowane w niniejszym e-booku dania są inspiracją do powstania niezwykłych form ceramicznych w ramach Projektu Bulwa. Efekty ziemniaczano-artystycznych poczynań będziemy mogli podziwiać już niebawem, o czym informować będziemy na łamach naszej strony internetowej i mediów społecznościowych.

Ziemniak ma istotną pozycję na codziennym stole Polaka, zwyczajowo serwowany jest do obiadu, ziemniaczana kostka ląduje też w większości rodzimych zup, a w kurortach wczasowych frytki towarzyszą schabowemu, panierowanej rybie i kebabowi. Jednym słowem ziemniak rządzi! Jak Polska długa i szeroka, dania regionalne często bazują na ziemniaku. Popularna pyra bywa także wyrafinowana, na co dowody znajdziemy chociażby w wysublimowanej tradycji kulinarnej Francuzów. Ostatnio nasz lokalny kartofel wszedł na salony w oryginalnym wydaniu, zaprojektowano bowiem perfumy inspirowane polskim ziemniakiem.

W e-booku prezentujemy przepisy na dania z ziemniaków prosto z notesów kuchennych naszych Wystawców, używamy odmian dostępnych na naszym targu, a trzeba wiedzieć, iż o tej porze roku kupicie ich tutaj aż kilkanaście.

Zachęcamy do odkrycia ziemniaka na nowo!

Pobierz e-book ziemniaczany

Idź do oryginalnego materiału