„W chorobie Parkinsona z pewnością istnieje związek między jelitami a mózgiem” – stwierdziła dr Prarthana Prakash, neurolog zajmujący się zaburzeniami ruchu w szpitalu Rhode Island.
„U części osób chorych na chorobę Parkinsona zaparcia obserwuje się na wiele lat przed wystąpieniem choroby Parkinsona, a choćby na 5–10 lat przed jej wystąpieniem”.
Teraz nowy badania z Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie, stowarzyszonego z Harvardem, sugeruje, iż przyczyną mogą być inne choroby jelit.
„To bardzo interesujące badanie, w którym wzięło udział ponad 9 000 osób z uszkodzeniem błony śluzowej” – powiedział Prakash.
Uszkodzenie błony śluzowej obejmuje stany takie jak wrzody i choroba refluksowa.
Badanie to wykazało 76% zwiększone ryzyko choroby Parkinsona w tej populacji.
Prakash nie kwestionuje tych badań, ale uważa, iż potrzebne są dalsze badania.
W międzyczasie ma nadzieję natychmiast edukować ludzi na temat wczesnych objawów tego zaburzenia ruchu.
„Drżenie, czyli zasadniczo drżenie ręki. W chorobie Parkinsona występuje głównie w spoczynku. Istnieją również inne objawy, takie jak sztywność i spowolnienie ruchu” – powiedział Prakash.
Wolniejsze chodzenie i dezorientacja to kolejne oznaki.
Wczesna diagnoza może mieć ogromne znaczenie – dodała.
Można także zmienić styl życia.
„Ćwiczenia mogą spowolnić postęp choroby Parkinsona, przestrzeganie zdrowej diety, prowadzenie zdrowego trybu życia, obniżenie poziomu stresu i uważność. Wykazano, iż te rzeczy pomagają osobom cierpiącym na chorobę Parkinsona” – powiedział Prakash.
Powiedziała, iż dieta śródziemnomorska jest najlepsza dla osób cierpiących na chorobę Parkinsona.
Jest to dieta bogata w pokarmy roślinne i zdrowe tłuszcze.
Te pokarmy zwiększają liczbę dobrych bakterii i zmniejszają stany zapalne – dodała.