Nowe badanie łączy choroby jelit z większym ryzykiem choroby Parkinsona

biegowelove.pl 1 miesiąc temu

„W chorobie Parkinsona z pewnością istnieje związek między jelitami a mózgiem” – stwierdziła dr Prarthana Prakash, neurolog zajmujący się zaburzeniami ruchu w szpitalu Rhode Island.

„U części osób chorych na chorobę Parkinsona zaparcia obserwuje się na wiele lat przed wystąpieniem choroby Parkinsona, a choćby na 5–10 lat przed jej wystąpieniem”.

Teraz nowy badania z Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie, stowarzyszonego z Harvardem, sugeruje, iż przyczyną mogą być inne choroby jelit.

„To bardzo interesujące badanie, w którym wzięło udział ponad 9 000 osób z uszkodzeniem błony śluzowej” – powiedział Prakash.

Uszkodzenie błony śluzowej obejmuje stany takie jak wrzody i choroba refluksowa.

Badanie to wykazało 76% zwiększone ryzyko choroby Parkinsona w tej populacji.

Prakash nie kwestionuje tych badań, ale uważa, iż ​​potrzebne są dalsze badania.

W międzyczasie ma nadzieję natychmiast edukować ludzi na temat wczesnych objawów tego zaburzenia ruchu.

„Drżenie, czyli zasadniczo drżenie ręki. W chorobie Parkinsona występuje głównie w spoczynku. Istnieją również inne objawy, takie jak sztywność i spowolnienie ruchu” – powiedział Prakash.

Wolniejsze chodzenie i dezorientacja to kolejne oznaki.

Wczesna diagnoza może mieć ogromne znaczenie – dodała.

Można także zmienić styl życia.

„Ćwiczenia mogą spowolnić postęp choroby Parkinsona, przestrzeganie zdrowej diety, prowadzenie zdrowego trybu życia, obniżenie poziomu stresu i uważność. Wykazano, iż te rzeczy pomagają osobom cierpiącym na chorobę Parkinsona” – powiedział Prakash.

Powiedziała, iż ​​dieta śródziemnomorska jest najlepsza dla osób cierpiących na chorobę Parkinsona.

Jest to dieta bogata w pokarmy roślinne i zdrowe tłuszcze.

Te pokarmy zwiększają liczbę dobrych bakterii i zmniejszają stany zapalne – dodała.

Idź do oryginalnego materiału