Wiele osób z utęsknieniem czeka na sezon grillowy, a są i tacy, którzy już dawno go rozpoczęli, korzystając z pierwszych dni ładnej pogody. Niestety grillowanie, zwłaszcza nierozważne, może mieć konsekwencje w postaci niestrawności, wiążąc się z szeregiem dokuczliwych objawów takich jak ból brzucha, uczucie dyskomfortu, zgaga i wzdęcia.
Grillowanie to bardzo lubiany sposób spędzania czasu w gronie rodziny i najbliższych, który sprzyja długotrwałemu przesiadywaniu przy stole. Tłuste i ciężkostrawne jedzenie, zwłaszcza spożywane w nadmiarze i w towarzystwie alkoholu lub sztucznych napojów gazowanych obfitujących nie tylko w cukier, ale i konserwanty oraz sztuczne barwniki i dodatki smakowe, nie pozostają jednak bez wpływu na nasz organizm, przyczyniając się do wystąpienia szeregu uciążliwych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Niestrawność jest problemem, który może popsuć euforia z choćby najdłużej planowanego grilla. Na szczęście można z nią skutecznie walczyć. Co stosować na niestrawność po grillu? TOP 5 sprawdzonych środków znajdziesz w tym artykule!
Spis treści
Czym jest niestrawność? Przyczyny i objawy niestrawności po grillu
TOP 5 sprawdzonych środków na niestrawność po grillu
Domowe sposoby na niestrawność po grillu
Jak unikać niestrawności? Zdrowe grillowanie
Czym jest niestrawność? Przyczyny i objawy niestrawności po grillu

Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Niestrawność, określana również jako dyspepsja, jest zespołem objawów pojawiających się w związku ze spożywanym jedzeniem. Przyczyny niestrawności mogą być różne, w tym zarówno te związane z rodzajem diety, jak i te mające źródło w różnego rodzaju chorobach. jeżeli jednak chodzi konkretnie o niestrawność po grillu, problem najczęściej leży właśnie w tym, jak, co i w jakich ilościach spożywamy. Tłuste i ciężkostrawne jedzenie sprzyja niestrawności, zwłaszcza jeżeli jest spożywane w nadmiernych ilościach. Problem może pogłębiać również wypijany podczas grillowania alkohol (który spowalnia metabolizm), a także mała dawka ruchu.
Objawy niestrawności mogą dać się we znaki każdemu, rzutując na jego samopoczucie i funkcjonowanie. Można do nich zaliczyć między innymi ból brzucha oraz zgagę, a także uczucie pełności i ciężkości. Niejednokrotnie niestrawności towarzyszą również uciążliwe wzdęcia, a niekiedy też nawracające odbijanie, a choćby nudności.
TOP 5 sprawdzonych środków na niestrawność po grillu
Niestrawność może popsuć choćby najlepiej zaplanowane grillowanie. jeżeli nadmiar tłustych i ciężkostrawnych potraw da się we znaki układowi pokarmowemu, można sięgnąć po preparaty na niestrawność z apteki, które pomogą gwałtownie uporać się z przykrymi dolegliwościami. Co stosować na niestrawność po grillu? TOP 5 sprawdzonych środków na niestrawność znajdziesz poniżej:
-
Krople żołądkowe 35 g (Aflofarm) 3,78 PLN Sprawdź
-
Iberogast płyn doustny 100 ml 107,55 PLN Sprawdź
-
Amol 150 ml 27,47 PLN Sprawdź
-
Gastrovit MultiActive 4,55 g/5ml 100 ml 19,50 PLN Sprawdź
-
Famotydyna Ranigast 20 mg x 20 tabl powlekanych 16,96 PLN Sprawdź
- Krople żołądkowe – wskazane przy różnego pochodzenia dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Sprawdzają się przy niestrawności, zaburzeniach trawienia i bólach brzucha, a także przy wzdęciach. Krople bazują na składnikach pochodzenia roślinnego (m.in. waleriana, mięta pieprzowa i ziele dziurawca) o adekwatnościach rozkurczowych, przeciwbólowych, przeciwwzdęciowych i przeciwbakteryjnych.
- Iberogast – płyn doustny bazujący na wyciągach z aż 9 roślin leczniczych, który jest polecany przy dolegliwościach trawiennych, którym towarzyszą bóle brzucha, wzdęcia, gazy i uczucie pełności, a także zgaga i nudności. Produkt łagodzi skurcze brzucha i dolegliwości bólowe, a także pobudza perystaltykę jelit i redukuje wzdęcia, zmniejszając też uczucie ciężkości.
- Amol – płyn, który można stosować wewnętrznie w przypadku dolegliwości trawiennych, w tym niestrawności i wzdęć. Zawiera mentol i olejki cytronelowy, goździkowy, cynamonowy, cytrynowy, z mięty pieprzowej i lawendowy.
- Gastrovit MultiActive – płyn doustny wskazany do stosowania w przypadku niestrawności, której towarzyszy zgaga, odbijanie i nudności, a także przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, które mają związek z niedostatecznym wydzielaniem soku żołądkowego i żółci. Zawiera wyciągi z 6 roślin, w tym bylicy boże drzewko, ostropestu plamistego, mięty pieprzowej, drapacza lekarskiego, mniszka lekarskiego i krwawnika.
- Famotydyna Ranigast – lek polecany na zgagę i niestrawność, który działa poprzez hamowanie wydzielania kwasu solnego w żołądku. Przeznaczony do stosowania doraźnego.
Wybierając środek na niestrawność po grillu, należy uwzględnić nie tylko wskazania, ale i ewentualne przeciwwskazania, w tym nadwrażliwość, niektóre choroby czy przyjmowane leki. W przypadku wątpliwości związanych z wyborem preparatu na niestrawność najlepiej skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. Jednocześnie należy pamiętać, by starać się przede wszystkim niestrawności zapobiegać – wówczas jej leczenie nie będzie konieczne lub będzie wdrażane wyłącznie doraźnie.
Domowe sposoby na niestrawność po grillu
Można wypróbować również domowe sposoby na niestrawność. Po grillu pomocne może się okazać np. sięgnięcie po zioła. Szczególnie polecane jest wypicie ciepłej herbaty miętowej. Mięta ma działanie łagodzące i rozkurczowe, więc gwałtownie przyniesie ulgę. Rozkurczająco działa również rumianek, który dodatkowo pomaga walczyć ze wzdęciami. Przy wzdęciach warto również sięgnąć po napar z kopru włoskiego, a przy mdłościach bardzo dobrze sprawdza się imbir.
Jak unikać niestrawności? Zdrowe grillowanie
Jak każdy prawdopodobnie doskonale wie, znacznie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. By zatem nie musieć walczyć z przykrymi objawami niestrawności, najlepiej wdrożyć działania, które pozwolą uniknąć jej wystąpienia. Wcale nie oznacza to, iż musimy rezygnować z grillowania. Po prostu warto podejść do niego nieco rozsądniej. Co zrobić, by uniknąć zgagi po grillowaniu? Przede wszystkim nie przesadzaj z ilością spożywanego jedzenia. Zadbaj również o jego jakość – zamiast ociekającej tłuszczem karkówki czy kiełbasy wątpliwej jakości, możesz postawić na indyka czy rybę. Zadbaj również o to, by na talerzu znalazło się nie tylko grillowane mięso, ale i warzywa – zarówno świeże, jak i grillowane mogą wyśmienicie smakować. Unikaj również gotowych sosów i dipów – znacznie zdrowiej przygotować je samodzielnie ze znanych składników. Nie przesadzaj ponadto z alkoholem – nie tylko wzmaga on apetyt, ale też w nadmiarze wpływa niekorzystnie na trawienie.
Bibliografia:
- Ulotka krople żołądkowe Aflofarm [dostęp online 04.2025],
- Ulotka Iberogast płyn doustny [dostęp online 04.2025],
- Ulotka Amol [dostęp online 04.2025],
- Ulotka Gastrovit MultiActive [dostęp online 04.2025],
- Ulotka Famotydyna Ranigast [dostęp online 04.2025].