Niedojrzałe nasiona mają mnóstwo cennych witamin. To dlatego warto jeść sezam indyjski

zdrowie.interia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Jego nasiona w smaku przypominają migdały, a po ich uprażeniu bardziej orzechy. Ta oleista roślina uprawiana jest w szczególności na olej - bogaty w cenne mikro i makroelementy. Ziarno sezamowe wykorzystywane jest do wypieków i sosów, ale swoje zastosowanie ma także w kosmetyce czy medycynie. Dlaczego warto jeść sezam i jak wpływa na zdrowie?


Sezam - co to za roślina?


Sezam jest rośliną jednoroczną, która nie występuje dziko. Uprawa sezamu sięga czasów starożytnego Rzymu oraz Grecji. Dziś można ją spotkać na uprawach w Chinach, Indiach, Afryce, USA oraz Ameryce Środkowej i Południowej


To roślina, która dorasta choćby do 2 metrów wysokości, a jej owocem są torebki, w których znajdują się białe, żółte, szare, czerwone, brązowe lub czarne nasiona, które zbiera się, kiedy jeszcze są niedojrzałe. Nasiona sezamu w ponad połowie składają się z tłuszczu. Są cennym źródłem olejów nienasyconych oraz witamin. Reklama


adekwatności zdrowotne sezamu


Ziarna sezamu zawierają w sobie sporo tłuszczu i duże ilości białka. Ponadto znajdziemy w nich wapń, żelazo, duże ilości magnezu, witaminę B6, witaminę E oraz błonnik.
To właśnie obecność magnezu oraz witaminy B6 sprawia, iż sezam wspiera pracę układu nerwowego. Jego obecność w diecie minimalizuje częstotliwość skurczu mięśni, poprawia przewodnictwo nerwowe i funkcjonowanie mózgu.


Wysoka zawartość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczów ma korzystny wpływ na profil lipidowy. Oznacza to, iż regularne spożywanie sezamu redukuje poziomu triglicerydów, a także przyczynia się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi.
Co ciekawe, mimo wysokiej zawartości tłuszczu, sezam może wspomagać odchudzanie. Sezamina znajdująca się w ziarnach spowalnia proces tworzenia się tkanki tłuszczowej. Duża zawartość białka i błonnika pomagają dłużej czuć się sytym.
Duża zawartość białka w nasionach ma szczególny wpływ na zdrowie kości oraz zębów, a przygotowany napar z nasion ma adekwatności przeczyszczające. Może być zatem stosowany w zaparciach.


Sezam - olej czy pasta tahini?


Nasiona sezamu są dodatkiem do pieczywa, sałatek ale też z nich robi się popularną pastę tahini, czyli pastę sezamową. Nasiona doskonale nadają się także na olej.
Olej sezamowy to bardzo dobry dodatek do sałatek, dań mięsnych czy do hummusu, jednak nie nadaje się on do smażenia.
Pasta tahini z kolei to pasta to pasta, która powstaje po zmieleniu lub utarciu nasion sezamu. Stosowana jest do zup, sosów, dań z makaronu czy deserów, a w ostatnim czasie zyskuje na popularności jako białkowy dodatek do kawy.


Sezam na gładką skórę i mocne włosy


Olej sezamowy z powodzeniem stosowany jest w kosmetyce - zawiera duże ilości witamin i antyoksydantów, działa przeciwstarzeniowo na skórę oraz nawilżająco. Olejek sezamowy, dodany w niewielkiej ilości do kremu stosowanego na co dzień, zatrzyma wodę w skórze, dzięki czemu cera będzie pełna blasku.
Olej może także posłużyć do olejowania włosów lub jako dodatek do maski. Odżywi włosy i doda im blasku. Olej z sezamu może także służyć jako dodatek do peelingu skóry głowy - dzięki niemu cebulki zostaną pobudzone i odżywione, a co za tym idzie - włosy będą mocniejsze.

CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału