
W środę GIS poinformował o wykryciu bakterii Salmonella w jednej z pięciu próbek wędzonego na zimno łososia atlantyckiego marki Fisher King w opakowaniach 100 g.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
- Numer partii: 0616
- Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
- Kod kreskowy: 5 901576 05749
- Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Z obrotu wycofano łososia Fisher King o nr partii: 0616
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii produktu, a GIS apeluje, aby nie spożywać produktów z partii objętej komunikatem.
GIS: Salomonella w rybie, toksyny w soli
Z obrotu wycofana musi być również partia soli sezamowej Bio Gomasio Original w opakowaniach 225 g, a wymienionego w komunikacie produktu nie należy spożywać.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Nazwa produktu: Bio Gomasio Original 225G
- Numer partii: E36AESS2324243
- Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
- Kraj pochodzenia: Belgia
- Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
- Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Z obrotu wycofano sól Gomasio o nr partii E36AESS2324243
Jak czytamy w komunikacie, GIS „został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o prowadzonym przez belgijski podmiot LIMA NV wycofaniu soli sezamowej ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria w produkcie”. Są one produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem — czytamy na stronach GIS.