Sałatka z tuńczykiem i makaronem to zdrowy, zbilansowany posiłek. Makaron dostarcza dodających energii węglowodanów, a tuńczyk solidną porcję białka. Warzywa wzbogacają dietę w witaminy, mikroelementy oraz błonnik.
Makaron orzo
Jest to makaron, który w kształcie i wielkości, przypomina ziarenko ryżu lub jęczmienia. Dostępny jest w popularnych dyskontach i supermarketach. jeżeli jednak nie uda ci się go kupić, możesz go zastąpić innym rodzajem makaronu. Najlepiej sprawdzi się w tej roli drobny makaron – farfalle (kokardki), fusilli (świderki), czy conchigliette (muszelki). Możecie użyć jasnego makaronu albo pełnoziarnistego, który jest bardziej wyrazisty w smaku i zawiera więcej błonnika.
Tuńczyk
Tuńczyk to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce i na świecie. W 100 g tuńczyka z konserwy w sosie własnym jest tylko 100 kcal, a aż 24 g białka. Tuńczyk ma dużo mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu niż wołowina i inne rodzaje czerwonego mięsa. Ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. jeżeli chcesz ograniczyć ich ilość w diecie, tuńczyk jest dobrą opcją – wskazują dietetycy. Zawiera wiele mikroelementów i witamin, m.in.: witaminę B6, niacynę i selen.
Wypróbuj przepis na sałatkę