Moda na awokado trwa nieprzerwanie od lat i nic nie wskazuje na to, by miało się to zmienić. Choć uprawy "gruszki aligatora" bywają krytykowane z powodów środowiskowych i społecznych, popularność owocu w kuchni rośnie z każdym rokiem. Guacamole, sałatki, a choćby desery - zastosowań awokado nie brakuje. Choć dietetycy od dawna zachwalają jego wpływ na organizm, są osoby, które powinny zachować szczególną ostrożność. I to nie tylko ze względu na kalorie.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Na co dobrze wpływa awokado? Jest wiele powodów, przez które warto sięgać po owoc
Awokado to owoc, który działa jak multitool dla zdrowia. Jak podaje portal zdrowie.gazeta.pl, w jego zielonym wnętrzu kryje się prawdziwa kopalnia składników odżywczych: jednonienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy A, E, C, K i z grupy B, a do tego potas, miedź, żelazo i przeciwutleniacze. Taka kombinacja nie tylko wspiera układ krążenia i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu, ale także stabilizuje poziom cukru we krwi. Regularne spożywanie awokado może wspomóc profilaktykę miażdżycy, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia.
Kwas oleinowy, jeden z głównych składników smaczliwki, wykazuje działanie przeciwzapalne, wspiera pracę serca i może korzystnie wpływać na mikrobiom jelitowy. Nie można też zapominać o jego działaniu sycącym - dzięki sporej ilości błonnika i zdrowych tłuszczów awokado sprawia, iż czujemy się najedzeni przez dłuższy czas. A to z kolei pomaga kontrolować apetyt. Owoc świetnie sprawdza się też jako naturalny kosmetyk, a maseczki z jego miąższu nawilżają skórę i wspierają regenerację naskórka.
Awokado pexels.com/Anne
Kto nie powinien sięgać po awokado? Są przeciwwskazania
Choć awokado ma wiele zalet, nie każdy może korzystać z jego dobrodziejstw bez obaw. Z informacji dostępnych na portalu zdrowie.gazeta.pl wynika, iż osoby z refluksem żołądkowo-przełykowym czy skłonnością do niestrawności mogą po spożyciu odczuwać cofanie się treści żołądkowej, wzdęcia lub uczucie ciężkości. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu (choć zdrowego), nie jest też wskazane w dużych ilościach u osób z problemami z woreczkiem żółciowym.
Smaczliwka może również powodować senność, a rzadziej reakcje alergiczne lub zmiany skórne. Warto wiedzieć, iż osoby uczulone na lateks mogą być bardziej narażone na tzw. reakcję krzyżową. Szczególną ostrożność powinni też zachować przyjmujący leki rozrzedzające krew, ponieważ zawarta w owocu witamina K może wpływać na ich skuteczność. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zdrowotnych, przed wprowadzeniem awokado do diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Czy awokado gości w Twoim menu? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.