Nazywany jest "złotem Inków”. Obniża cholesterol, wspomaga trawienie, wzmacnia serce

zdrowie.interia.pl 5 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Oleje mogą być źródłem niezwykle cennych kwasów omega, które odgrywają znaczącą rolę w pracy układu krwionośnego oraz w profilaktyce chorób kardiologicznych. Ich cennym źródłem są nasiona Sacha Inchi. Produkowany z nich olej dostarcza organizmowi nie tylko kwasów omega-3 i omega-6, ale jest także bogaty w przeciwutleniacze czy witaminę E. Dlaczego warto włączyć do diety “złoto Inków” i jak stosować olej na co dzień?


Sacha Inchi - roślina o cennych orzeszkach


Sacha Inchi znana jest także pod nazwą orzech Inków. Roślina ta pochodzi z Peru i zaliczana jest do pnącza. Jej liście kształtem przypominając serca, a jej owoce mają charakterystyczny, gwiaździsty kształt. Co ważne, w formie surowej orzechy Sacha Inchi mogą być toksyczne, jednak po uprażeniu nie stanowią zagrożenia. Z orzechów tłoczony jest olej, który ma delikatny smak.


“Złoto Inków" pełne zdrowych tłuszczów i witamin


Sacha Inchi zyskuje na popularności ze względu na cenne składniki odżywcze. W nasionach tej rośliny znajdują się przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie omega-3, omega-6 i omega-9.Reklama


Odpowiadają one m.in. za budowanie i utrzymanie komórek, regulowanie metabolizmu, wspierają funkcjonowanie układu krążenia, układu nerwowego i odpornościowego.
Kwasy tłuszczowe są także niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i wzroku, a także mogą mieć wpływ na stan skóry i włosów.
Orzechy Inków zawierają też dużo białka, bo ponad 30 proc. suchej masy nasion stanowi właśnie ten makroskładnik.
W orzechach znajdują się także: witamina E, A i antyoksydanty.


Nasiona Inków dobre dla tętnic, serca i metabolizmu


Zawartość cennych tłuszczów i antyoksydantów sprawia, iż nasiona Inków mają działanie ochronne dla tętnic oraz mięśnia sercowego. Kwasy omega-3 i omega-6 zmniejszają ryzyko miażdżycy, obniżając cholesterol. To równocześnie sprawia, iż spada ryzyko udaru czy zawału mięśnia sercowego. Ponadto wykazują też działanie hipotensyjne, czyli obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
Zawarte w nasionach antyoksydanty chronią przed przedwczesnym starzeniem oraz zmniejszają ryzyko nowotworowe.
W orzechach Inków znajduje się także błonnik i białko - dwa istotne dla metabolizmy składniki. Zapewniają uczucie sytości na dłużej, dostarczają makroskładnik budulcowy, przyspieszają procesy przemiany materii.
W nasionach Sacha Inchi znajduje się także tryptofan - aminokwas, który jest prekursorem serotoniny i melatoniny, które odgrywają istotną rolę w regulacji nastroju i snu.


Olej z nasion Sacha Inchi, czyli "złoto inków"


Z orzechów tej egzotycznej rośliny produkowany jest olej, który zawiera wszystkie cenne składniki odżywcze i działa prozdrowotnie na organizm człowieka. W 2014 roku olej Sacha Inchi został uznany przez Unię Europejską za nową żywność, i znalazł się w tej samej kategorii żywności i zastosowania, co olej lniany.
Olej z nasion Sacha Inchi ma długi okres przydatności, sięgający aż dwóch lat, a jego regularne spożywanie może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Jego delikatny i lekko orzechowy smak sprawia, iż doskonale nadaje się do wykorzystania w kuchni. Olej można z powodzeniem dodawać do zup, sosów, past, marynat oraz sałatek.
Można też spożywać go bezpośrednio i wystarczy jedna łyżka dziennie, by dostarczyć organizmowi cennych kwasów tłuszczowych i witamin.

CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału