Naukowcy są pewni: zbija odporność na 5 godzin. Jesz to codziennie

pacjenci.pl 16 godzin temu
Glukoza odgrywa kluczową rolę w metabolizmie i aktywacji komórek odpornościowych. Niestety jej nadmiar prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, dysfunkcji komórek odpornościowych i może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby autoimmunologiczne. Co to znaczy dla nas w praktyce?Jak pokazuje przegląd badań opublikowany w magazynie „Biotechnology and Applied Biochemistry”, wysoki poziom glukozy zakłóca działanie kluczowych mechanizmów odpornościowych – od aktywacji limfocytów T po produkcję cytokin i funkcjonowanie makrofagów. Wystarczy jeden słodki posiłek, by osłabić naturalną obronę organizmu na kilka godzin.Nadmiar cukru we krwi osłabia odporność choćby na 5 godzin po spożyciu, zwiększając podatność na infekcje Wysoka glukoza pobudza stan zapalny i zaburza pracę komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom przewlekłym Cukry proste z przetworzonej żywności działają najbardziej szkodliwie – ograniczając je, wzmacniasz naturalną obronę organizmu
Idź do oryginalnego materiału