Napoje ze słodzikami szkodzą sercu

termedia.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: 123RF


Ryzyko wystąpienia migotania przedsionków jest o 20 proc. wyższe u osób, które piją codziennie 2 litry lub więcej sztucznie słodzonych napojów. Natomiast picie soków owocowych obniża ryzyko arytmii. Takie wnioski płyną z nowych badań opublikowanych w „Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology”.

W populacyjnym badaniu kohortowym prowadzonym przez chińskich naukowców pod kierunkiem doktora Ying Sun z Jiao Tong University School of Medicine w Szanghaju naukowcy sprawdzili powiązanie picia napojów słodzonych cukrem, napojów słodzonych sztucznie i spożywania czystych soków owocowych z ryzykiem wystąpienia migotania przedsionków oraz ocenili, czy podatność genetyczna ma wpływ na te powiązania.

Autorzy przeanalizowali dane z brytyjskiego Biobanku dotyczące 201 856 uczestników, którzy nie mieli wyjściowo skłonności do arytmii, mieli dostępne dane genetyczne i wypełnili 24-godzinny kwestionariusz dietetyczny. Rozpoznanie migotania przedsionków ustalono na podstawie informacji z podstawowej opieki zdrowotnej, danych dotyczących pacjentów hospitalizowanych i rejestru zgonów.

Wyniki skorygowano o szeroki zakres potencjalnych czynników zakłócających, w tym wiek, płeć, pochodzenie etniczne, poziom wykształcenia, status społeczno-ekonomiczny, palenie tytoniu, spożycie alkoholu, poziom aktywności fizycznej, czas snu, wskaźnik masy ciała, ciśnienie krwi, czynność nerek, bezdech senny, chorobę wieńcową. choroby serca, cukrzycę i stosowanie leków hipolipemizujących lub przeciwnadciśnieniowych.

Najbardziej szkodzą słodziki, w mniejszym stopniu cukier
W okresie obserwacji trwającym średnio 9,9 roku udokumentowano 9362 przypadki migotania przedsionków.

W porównaniu z osobami niebędącymi konsumentami, u osób, które spożywały więcej niż 2 l sztucznie słodzonych napojów tygodniowo, ryzyko wystąpienia AF było o 20 proc. zwiększone (współczynnik ryzyka [HR] 1,20; 95% CI: 1,10–1,31).

U osób, które piły więcej niż 2 l tygodniowo napojów słodzonych cukrem, ryzyko wystąpienia AF było o 10 proc. zwiększone (HR 1,10; 95% CI 1,01–1,20).

Spożywanie 1 l lub mniej czystego soku owocowego tygodniowo wiązało się z o 8 proc. niższym ryzykiem rozwoju AF (HR, 0,92; 95% CI, 0,87–0,97).

Powiązania te utrzymywały się po uwzględnieniu podatności genetycznej na AF.

Autorzy badania doszli do wniosku, iż spożywanie napojów słodzonych cukrem lub sztucznie słodzonych napojów może wpływać na zwiększenie ryzyka wystąpienia arytmii w stopniu wykraczającym poza tradycyjne czynniki ryzyka. Dodali, iż uzasadnione są badania interwencyjne i badania podstawowe, aby potwierdzić, czy zaobserwowane powiązania mają charakter przyczynowy.

Lekarze: Badanie wymaga powtórzenia
Komentując badanie, lekarz medycyny Duane Mellor, dietetyk zarejestrowany na Uniwersytecie Aston w Birmingham w Anglii, stwierdził, iż nie jest jasne, czy obserwacje zawarte w tym badaniu są odkryciem przypadkowym, ponieważ brakuje wyraźnego powiązania biologicznego.

Naveed Sattar, lekarz medycyny, profesor medycyny metabolicznej na Uniwersytecie w Glasgow w Szkocji, dodał, iż chociaż autorzy próbowali uwzględnić wiele czynników, istnieje duża szansa, iż inne aspekty behawioralne związane z wyborem napoju mogą być istotniejszą przyczyną wystąpienia migotania przedsionków, a nie picie samych napojów.

Tom Sanders, lekarz medycyny, emerytowany profesor żywienia i dietetyki w King's College w Londynie, zwrócił uwagę, iż ponieważ jest to pierwsze badanie, w którym odnotowano taki efekt w przypadku sztucznie słodzonych napojów, odkrycie wymaga powtórzenia, zanim będzie można wyciągnąć jakiekolwiek wnioski.

Przeczytaj także:„Czy w subklinicznym migotaniu przedsionków jest wskazana profilaktyka?”.
Idź do oryginalnego materiału