Jeśli raz zrobisz te lody, już zawsze będziesz mieć w zamrażarce gotową porcję mrożonych truskawek i bananów. Bo to właśnie te składniki są potrzebne, aby zrobić ten pyszny deser. Takie lody ze względu na prosty skład i brak dodatku cukru są świetne dla dzieci i osób, którym zależy, aby jeść zdrowo.
Jak zrobić lody z truskawek i bananów?
Wystarczy zmiksować mrożone truskawki i banany – i to wszystko! Banany przed mrożeniem należy obrać ze skórki i pokroić na plastry (tak przygotowane będą się łatwo miksować). Truskawki można mrozić w całości, ale jeżeli są duże, można je przekrajać na pół. Nie trzeba się sztywno trzymać proporcji, ale warto pamiętać, iż to banany nadają lodom specyficznej kremowości i delikatności. jeżeli wybierzesz dojrzałe, słodkie banany, do deseru nie trzeba już dodawać ani grama cukru. Lody najlepiej przygotować tuż przed podaniem.
Co dodać do lodów truskawkowych?
Lody na bazie bananów można modyfikować na wiele sposobów. Można do nich dodać, jak podpowiadamy w naszym przepisie sok lub skórkę z cytryny (sprawdzi się też limonka). Do takich lodów doskonale pasują też inne owoce jagodowe: idealne będą tu czarne jagody. Można je też zmieszać razem z truskawkami. Pasują tu także wszelkie kremy i masła orzechowe: wystarczy dodać łyżkę do miksowania. Po zmiksowaniu do lodów do masy można także dorzucić startą na wiórki gorzką czekoladę.
Lody można podawać bez żadnych dodatków, ale można je też udekorować świeżymi owocami lub polać owocowym musem. W bardziej rozpustnej wersji można do nich dodać bitą śmietanę i polewę czekoladową.