Jak zrobić ziemniaki Hasselback?
Jak podać ziemniaki Hasselback?
Przepis: Ziemniaki Hasselback z czosnkiem i ziołami
Zaczęło się od pomysłu kucharza z restauracji Hasselbacken w Sztokholmie. Potrawa zrobiła furorę. Cienko ponacinane ziemniaki po upieczeniu wyglądają wyjątkowo estetycznie, a forma, w jakiej się je piecze, sprawia, iż są chrupiące i pyszne.
Jak zrobić ziemniaki Hasselback?
Sekretem potrawy jest tak naprawdę odpowiednie nacięcie ziemniaków. Potrzebny jest do tego ostry nóż. Najważniejsze, to nie przeciąć ziemniaków. Jest jeden prosty trick, aby sobie pomóc. Wystarczy ułożyć ziemniak na łyżce i kroić, aż nóż zatrzyma się na jej krawędziach. jeżeli mimo wszystko przetniesz ziemniaka, nic się nie stało. Połówkę również możesz piec, jak w przepisie. W tym przypadku to praktyka czyni mistrza.
Jak podać ziemniaki Hasselback?
Ziemniaki Hasselback mogą być podane jako danie główne, ale świetnie sprawdzą się też jako dodatek do warzyw, mięs czy ryb. Sam przepis też można modyfikować. Ziemniaki możesz przyprawić papryką, możesz dodać ulubione zioła i czosnek (jak w naszym przepisie), możesz posypać je tartym serem. Do ziemniaków doskonale będą pasowały orzeźwiające sosy na bazie jogurtu.