Najlepsze ciasto z jagodami. Sprawdzony i prosty przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto z jagodami Źródło: Shutterstock / Stana


Blacha tego ciasta z jagodami zniknie niemal natychmiast, dlatego lepiej uszykuj składniki na podwójną porcję. Jest pełne jagód, puszyste i wilgotne.


Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i nie zajmie dłużej, niż 10 minut. To idealny deser na letnie dni. Ciasto jest pełne soczystych i aromatycznych jagód.


Jak zrobić ciasto jogurtowe z jagodami?


Ciasta na bazie jogurtu zawsze się udają. To jogurt (można go zastąpić kefirem) sprawia, iż ciasto ładnie wyrasta, a jednocześnie pozostaje wilgotne. Ważnym elementem w przepisie jest ubicie całych jajek z cukrem. Na tę czynność warto poświęcić ok. 5 minut. Można to zrobić manualnie, ale najprościej wykorzystać mikser lub blender z końcówką do ubijania. Masa powinna być jasna, puszysta, a cukier się rozpuścić. Potem wystarczy już tylko dodać do masy jajecznej resztę składników, krótko wymieszać (nawet łyżką), dodać jagody, włożyć do piekarnika i cierpliwie czekać.


RADA: W przepisie można zastąpić olej roztopionym masłem (ważne, aby nie było gorące). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce po prostu wystarczy wyłożyć na ciasto. Nie trzeba niczego do nich dodawać, ale można je wymieszać z połową kubka ostudzonego błyskawicznego kisielu – poeksperymentuj i wybierz swoją ulubioną wersję tego deseru.


Jak podawać ciasto jagodowe?


Ciasto jagodowe z tego przepisu nie potrzebuje żadnych ekstradodatków. Jest pyszne samo w sobie i prostota jest tu naszym zdaniem jego największym atutem. jeżeli chcesz, możesz gotowe i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Można je podawać udekorowane świeżymi jagodami i zielonymi listkami świeżej mięty albo melisy. Ciepłe ciasto jagodowe można podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Idź do oryginalnego materiału