Najlepsze ciastka żytnie

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczka soli
  1. Masło utrzeć z cukrem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej, ale nie powinno się topić.
  2. W innym naczyniu połączyć ze sobą: mąkę żytnią, mąkę pszenną, otręby, proszek do pieczenia, migdały, sól i aromat.
  3. Następnie dodać mieszankę do masła z cukrem. Wymieszać krótko mikserem.
  4. Uformować ciasto w miarę możliwości w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Okr
Idź do oryginalnego materiału