Najlepsze ciastka żytnie
dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 50 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 3 łyżki płatków migdałowych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczka soli
- Masło utrzeć z cukrem. Masło powinno być w temperaturze pokojowej, ale nie powinno się topić.
- W innym naczyniu połączyć ze sobą: mąkę żytnią, mąkę pszenną, otręby, proszek do pieczenia, migdały, sól i aromat.
- Następnie dodać mieszankę do masła z cukrem. Wymieszać krótko mikserem.
- Uformować ciasto w miarę możliwości w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Okr