Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania soku marynaty są jest marynowanie innych potraw. Możesz ponownie użyć soku z marynat, póki jest klarowny i nie wygląda na mętny. Food In Jars zaleca, aby ponownie użyć płynu tylko do trzech razy – po tym czasie zostanie utracona zbyt duża objętość solanki i zacznie rozwijać się kożuch. Jednak jest kilka innych sposobów na wykorzystanie soku z marynaty.
Marynata po ogórkach – jak ją wykorzystać?
Napój po treningu
Wielu specjalistów medycyny sportowej twierdzi, iż sok z marynaty jest skuteczną metodą na powstrzymanie skurczów mięśni i uzupełnienie utraconych elektrolitów po intensywnych treningach. Rzeczywiście, badania potwierdziły, iż w wystarczająco dużych ilościach sok z marynaty może być skutecznym sposobem leczenia skurczów mięśni wywołanych treningiem.
Substytut octu
Jednym z głównych składników marynaty po ogórkach jest ocet, co czyni ją dobrym zamiennikiem octu w wielu przepisach. Niektórzy używają jej choćby do czyszczenia – oczywiście po przefiltrowaniu. Sok z marynaty świetnie nadaje się sosów sałatkowych, a choćby ciasta chlebowego.
Leczenie kaca
Alkohol ma działanie moczopędne. Picie jej dużej ilości zasadniczo powoduje odwodnienie i kaca. Na szczęście sok z marynaty może pomóc w przywróceniu odpowiedniego poziomu sodu. Po prostu wypij sok z marynaty, zanim pójdziesz spać.
Łagodzenie bólu miesiączkowego
Sok z marynaty działa tak samo, jak w przypadku kuracji potreningowej, ponieważ pomaga nawodnić organizm i złagodzić skurcze. Wystarczy wypić 1/4 szklanki soku z marynaty, po tym jak odczujemy pierwsze bóle miesiączkowe.
Ulga w zgadze
Ocet zawarty w soku z marynaty może pomóc przy zgadze. Wypij łyk przed każdym posiłkiem i zobacz, czy zauważysz różnicę. Prawdopodobnie zgaga będzie wtedy mniej odczuwalna.