Muffinki dyniowe bezglutenowe

3mamcukier.pl 20 godzin temu

Muffinki dyniowe są aromatyczne i bardzo smaczne.

Mieszanka przypraw, w tym cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków, nadaje im głęboki, korzenny aromat, który idealnie komponuje się z naturalną słodyczą dyniowego puree. Dzięki dodatkowi babki płesznik, muffinki zyskują lekkość i odpowiednią strukturę, co jest szczególnie istotne w wypiekach bezglutenowych.

Ważnym elementem przepisu jest jogurt naturalny, który sprawia, iż ciasto jest wilgotne i nie wysycha zbyt szybko. Olej słonecznikowy dodaje delikatności, a ekstrakt z wanilii podkreśla słodkie nuty deseru. Brązowy cukier nie tylko nadaje karmelowego posmaku, ale także pomaga uzyskać złocistą skórkę.

Przygotowanie muffinek jest niezwykle proste – wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji i wypełnić foremki. Pieczenie w temperaturze 180°C przez około 25-30 minut sprawia, iż babeczki są idealnie wypieczone – puszyste, aromatyczne i wilgotne.

Do muffinek używam purre z pieczonej dyni. Możesz ją upiec od razu całą i pozostałą niewykorzystaną część zamrozić. Będzie jak znalazł do następnych muffinek, bo z pewnością zechcesz spróbować ich jeszcze raz.

Drukuj

Muffinki dyniowe bezglutenowe

Servings

12

sztuk
Prep time

20

minut
Cooking time

25

minut
Calories

320

kcal
Wymienniki

6.1

WW

4.9

WBT

1.2

Węglowodany

49

g

Składniki odżywcze dla 100 g produktu

Składniki

  • 100 g mąki z ryżu kleistego

  • 30 g mąki ryżowej

  • 10 g mąki jaglanej

  • 10 g mąki z grochu

  • 25 g skrobi kukurydzianej

  • 25 g skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 4 g babki płesznik w proszku

  • 130 g brązowego cukru

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • 120 g puree z dyni

  • 2 jajka

  • 60 g oleju słonecznikowego

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  • Rozgrzej piekarniki do 180ºC.
  • W dużej misce zmiejszaj wszyskie suche składniki – mąkę, przyprawy, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  • Wymieszaj mokre składniki – jogurt, puree z dyni, jajka i olej. Dodaj do nich babkę płesznik Wymieszaj aż do połączenia się składników.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj, aż masa stanie się jednorodna, lekko grudkowata.
  • Przełóż ciasto do formy na muffinki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papilotkami do poziomu 3/4. Piecz przez 25-30 minut lub aż do suchego patyczka. Wyciągnij muffinki z piekarnika i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie możesz je wyjąć z foremek na kratkę do całkowitego wystynięcia.

Smacznego

Idź do oryginalnego materiału