Młode ziemniaki są zdrowe i niskokaloryczne. Przygotuj je na obiad z kefirem

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Młode ziemniaki z koperkiem Źródło: Shutterstock


Wiele osób, które dbają o linię lub stosują diety odchudzające, rezygnują z ziemniaków. A nie powinny – podkreślają dietetycy. Dotyczy to zwłaszcza młodych ziemniaków, na które trwa sezon. Są one cennym źródłem witamin, składników mineralnych, białka i energii. Ponadto mają mało kalorii, a regularnie spożywane pomogą zgubić kilka zbędnych kilogramów.


Ziemniaki młode łatwo poznać po tym, iż mają niewielki rozmiar i cienką i delikatnie łuszczącą się skórkę. Duża zawartość wody sprawia, iż zawierają mniej skrobi, a tym samym są znacznie mniej kaloryczne niż „stare” ziemniaki. 100 g młodych ziemniaków to tylko ok. 71 kcal i zarazem 17 g węglowodanów.
„Stare” ziemniaki mają bilans nieco mniej korzystny: 87 kcal i 20 g węglowodanów w takiej samej porcji. Młode ziemniaki należą do warzyw lekkostrawnych, a ponadto zawarty w nich błonnik ułatwia trawienie i powoduje uczucie sytości. Jak wskazują dietetycy, włączenie ich do codziennego menu może pozwolić pozbyć się tkanki tłuszczowej.


Jak jedzenie młodych ziemniaków wpływa na zdrowie?


Młode ziemniaki warto jeść regularnie, gdyż są źródłem wielu cennych witamin składników mineralnych, węglowodanów białka i błonnika. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C, witaminy z grupy B, E i K oraz potas, cynk, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo. Zawierają zwłaszcza dużo potasu i dlatego uznawane są za skarbnicę tego pierwiastka (w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 453 mg). Potas korzystnie wpływa na pracę nerek, reguluje ciśnienie krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni.


Ziemniaki zawierają też specjalny rodzaj skrobi, znany jako skrobia oporna. Nie jest ona rozkładana i w pełni wchłaniana przez organizm. Zamiast tego dociera do jelita grubego, gdzie staje się źródłem składników odżywczych dla pożytecznych bakterii w jelitach. Są też bogate w związki, takie jak flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe. Działają one jak przeciwutleniacze, neutralizując wolne rodniki. Zmniejszają tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy oraz nowotworów.


Zastosowanie ziemniaków w kuchni


Ziemniaki są najzdrowsze, gdy gotujemy je ze skórką, bo taki sposób gotowania pozwala im zachować cenne składniki odżywcze. Kaloryczność dań z ziemniaków zależy w dużej mierze od sposobu ich przyrządzenia oraz dodatków, z którymi są serwowane. Dietetycy nie zalecają robienia z nich frytek i smażenia w głębokim tłuszczu. Najlepszym sposobem jest gotowanie, pieczenie warzyw w piekarniku lub grillowanie.
Jeśli natomiast chodzi o dodatki, to zamiast skwarków, czy sosów mięsnych ziemniaki warto pokropić ziemniaki niewielką ilością oliwy z oliwek i przyprawić ziołami. Dobrze komponuje się z nimi świeży koperek, szczypiorek oraz pietruszka. Doskonałym dodatkiem do młodych ziemniaków jest szklanka kefiru. Warto w tym miejscu wspomnieć, iż ten napój oczyszcza jelita. Wystarczy zastosować jednodniową dietę oczyszczającą opartą na kefirze, by stracić kilka kilogramów.


w
Idź do oryginalnego materiału