Mleko i produkty mleczne zawierają wapń (ten o najwyższej przyswajalności znajduje się w serach podpuszczkowych i mlecznych napojach fermentowanych), witaminę D, witaminę B12, a także witaminę A, E oraz K. Jest bogate również w składniki mineralne: potas, magnez, żelazo, cynk, mangan. Przetwory mleczne są dobrym źródłem pełnowartościowego białka, dzięki czemu są świetnym dodatkiem do diety dla osób odchudzających się.
Mleczne napoje fermentowane typu: jogurt, maślanka, kefir, zawierają cenne bakterie probiotyczne, które korzystnie wpływają na odporność organizmu. Ponadto napoje fermentowane charakteryzują się lepszą przyswajalnością żelaza i wapnia oraz zawierają łatwiejszą do strawienia laktozę (podczas procesu fermentacji bakterie częściowo rozkładają ten cukier). Niestety nie wszyscy mogą delektować się smakiem i czerpać korzyści ze spożywania mleka i jego przetworów.
Białka mleka krowiego są jedną z najczęściej uczulających substancji
Alergia na mleko to jedna z najczęściej występujących i najbardziej kłopotliwych alergii oraz nietolerancji pokarmowych. Może pojawić się w każdym wieku, również u osób dorosłych. Nie zawsze jest adekwatnie diagnozowana, bo mleko krowie występuje w wielu produktach spożywczych, w tym także w takich, w których jego obecności się nie spodziewamy.
„Mleko występuje w wielu produktach, na przykład w wędlinach, pieczywie i płatkach śniadaniowych. jeżeli u kogoś występuje alergia na białka mleka krowiego (np. kazeinę), konieczne jest wyeliminowanie z diety tych i wielu innych produktów. Alergia może wystąpić również na zawartą w mleku laktozę, czyli cukier mleczny” – wskazuję dietetyczka Agnieszka Jeżewska.
Ekspertka zwraca uwagę, iż mleko i jego produkty powinny wyeliminować nie tylko osoby z alergią na białka mleka krowiego, ale również zmagające się z innymi schorzeniami.
Kto nie powinien pić mleka i spożywać produktów mlecznych?
Mleko i produkty mleczne z diety powinny wyeliminować osoby, u których stwierdzono niektóre schorzenia. Należą do nich:
nietolerancja laktozy – wynika z całkowitego braku lub niedoboru w organizmie człowieka enzymu laktazy; w przypadku nietolerancji laktozy można spożywać produkty mleczne bezlaktozowe bądź stosować suplementację enzymatyczną,
stany zapalne jelit – występują w takich schorzeniach jak: zespół jelita drażliwego, choroba SIBO, choroba Leśniowskiego-Crohna, infekcje bakteryjne, wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
trądzik – mleko i jego przetwory pobudzają syntezę tłuszczów w gruczołach łojowych oraz stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę, co skutkuje wzmożoną produkcją androgenów i nasileniem trądziku,
insulinooporność – mleko i jego produkty stymulują wydzielanie insuliny przez trzustkę,
galaktozemia – choroba wynika z gromadzenia się nadmiaru galaktozy i galaktozo-1-fosfranu z powodu braku enzymów odpowiadających za ich rozkład; galaktoza wchodzi w skład laktozy obecnej w mleku i jego przetworach,
niektóre rodzaje kamicy nerkowej (np. kamica fosforanowo-wapniowa).