Mini ośmiorniczki z persillade

biobazar.org.pl 9 godzin temu

Składniki:

  • 800 g mini ośmiorniczek od Fisk.store
  • 8 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • świeża, chrupiąca bagietka

Na południu Europy między innymi w ten sposób przygotowuje się mini ośmiorniczki
i kalmary. Kluczowa jest jakościowa, aromatyczna oliwa, oraz duża ilość persillade, czyli siekanej z czosnkiem natki pietruszki. Mini ośmiorniczki wymagają też nieco czasu by zmiękły. To proste danie, jednak na przygotowanie go trzeba wygospodarować godzinę. Świetnie smakują ze świeżym białym pieczywem lub
z grzankami. Ogromnie przyjemne jest zgarnianie kromką sosu pozostałego na dnie talerzyka. Do tej przyjemności pasuje zielona sałata.

Jak zrobić:

  1. Obrane ośmiorniczki opłucz dokładnie pod zimną wodą. Następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Rozgrzej na patelni dwie łyżki oliwy z oliwek, podsmaż na niej równomiernie wszystkie sztuki.
  3. Po 10 minutach przełóż je do garnka z pokrywką, zalej białym winem, oliwą, dopraw solą i pieprzem. Pozostaw pod przykryciem na najmniejszym grzaniu przez pół godziny.
  4. Posiekaj drobno natkę i czosnek, dodaj je do ośmiorniczek i pozostaw całość jeszcze przez kwadrans na ogniu.
  5. Gotowe ośmiorniczki serwuj na ciepłych grzankach, lub na zielonej sałacie.
Idź do oryginalnego materiału