Miękkie i pachnące ciasteczka z dyni. Idealne na jesienne dni

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Miękkie ciasteczka dyniowe. Źródło: Shutterstock / Cesarz


To jeden z najlepszych przepisów na dyniowe ciastka. Są idealnie mięciutkie, pachną cynamonem lub przyprawą piernikową. Zrobisz je w pół godziny.


Te ciasteczka zaskakują konsystencją. Nie są chrupiące, a miękkie. Ich podstawą jest dyniowe puree. jeżeli dyniowe ciastka ci posmakują, warto zamrozić lub zapasteryzować w słoikach porcje puree – wtedy możesz zrobić ciasteczka, choćby kiedy dyniowy sezon się już skończy.


Jak zrobić dyniowe puree?


Nie ma nic prostszego, niż dyniowe puree. Możesz je zrobić na dwa sposoby. Upiec kawałki dyni do miękkości i zmiksować na gładko lub pokroić dynię w kostki, gotować do miękkości w garnku z odrobiną wody i następnie zmiksować. Takie puree można mrozić (najlepiej już w porcjach po 250 ml) albo pasteryzować w słoikach.


Jak zrobić dyniowe ciastka?


Przepis na ciastka jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować część mokrą i suchą, a następnie je wymieszać. Ciastka piecze się ok. 12 minut – ale wiele zależy od piekarnika, więc po ok. 10 minutach pieczenia dobrze jest już kontrolować ciasteczka.


Z podstawowym przepisem można eksperymentować i dodać do ciastek ulubione dodatki. Najbardziej pasują do nich wszelkie przyprawy korzenne. Możesz też dodać kakao, jednak wówczas dodaj odpowiednio mniej mąki. Do ciasta możesz dorzucić drobno także kawałki czekolady.


Gotowe ciasteczka możesz udekorować lukrem i posypać cynamonem oraz orzechami czy pestkami dyni. Możesz też ozdobić polewą czekoladową albo podać je posypane cukrem pudrem. Świetnie smakują też bez żadnych dodatków. Miękkie, dyniowe ciasteczka można zabrać do pracy, szkoły i na jesienną wycieczkę. Doskonale smakują w towarzystwie czarnej kawy.
Idź do oryginalnego materiału