Masz ochotę na placki ziemniaczane, a nie chce ci się trzeć kartofli? Wypróbuj ten przepis

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane Źródło: Agnieszka Pękalska


Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale nie masz czasu ucierać kartofli? A może nie lubisz zapachu smażonych potraw lub czujesz się po nich ciężko? Wypróbuj sprawdzony sposób na placki z pieca. Zachwycają smakiem.


Przygotowanie placków z pieca nie zajmuje dużo czasu. Do zrobienia tej potrawy należy użyć gotowanych ziemniaków. Są chrupiące w smaku i bardzo delikatne. istotny jest rodzaj ziemniaków, jaki wybierzesz do przyrządzenia tego dania.


Jaki typ ziemniaków wybrać do placków ziemniaczanych z pieca?


Do przyrządzenia placków najlepiej wybierać ziemniaki, które zawierają dużo skrobi. Będą mieć jasny, sypki miąższ. Należą do nich odmiany: odmiany Bryza, Gracja, Ibis czy Tajfun. Sprawdzą się również uniwersalne: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Unikajmy natomiast ziemniaków sałatkowych. Zawierają mniejszą ilość skrobi i są wodniste. jeżeli jednak zdecydujesz się przyrządzić z innego gatunku ziemniaków, to należy pamiętać, żeby dokładnie odcedzić z nich wodę i odparować je jeszcze przez chwilę. Sprawi to, iż placki będą bardziej puszyste i chrupiące.


Placki ziemniaczane to polskie danie


Uważa się, iż placki ziemniaczane to polski wynalazek, ale istnieje również w innych kuchniach europejskich. Uwielbiają je Białorusini, Ukraińcy czy Rosjanie, Austriacy, Niemcy czy Węgrzy. Ci ostatni twierdzą, iż smakują najlepiej w towarzystwie sosu paprykowego. Szwajcarzy przepadają natomiast za plackami ziemniaczanymi bez jajek i mąki, a za to z boczkiem i cebulką. Z kolei Anglicy nazywają je tattie fish, bo według nich wysmażone placki, wyglądają jak smażona ryba. Latkes, to natomiast tradycyjne danie kuchni żydowskiej, podawane w czasie święta Hanuki.


Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane z pieca
Idź do oryginalnego materiału