Eradykacja Helicobacter pylori to terapia konieczna, ale trudna i brzemienna w skutkach. Dwa antybiotyki, inhibitor pompy protonowej, a niekiedy także sól bizmutu – ten schemat leczenia skutecznie eliminuje bakterię, ale równie skutecznie osłabia jelita. Już w pierwszych dniach terapii pojawiają się biegunki, wzdęcia czy zaburzenia smaku, a koniec końców dochodzi do długotrwałego osłabienia mikrobioty.
Maślan sodu jest naturalnym postbiotykiem, który w połączeniu z odpowiednim żywieniem i probiotykoterapią, wspiera odbudowę mikrobioty, chroni śluzówkę i łagodzi objawy, które dla wielu pacjentów są trudniejsze do zniesienia niż sama diagnoza. Przekonaj się, jak kwas masłowy może wspierać Twój organizm podczas i po eradykacji Helicobacter pylori.
Maślan sodu – metabolit bakteryjny, postbiotyk czy prebiotyk?
W przeciwieństwie do probiotyków (żywych bakterii) i prebiotyków (błonnika) kwas masłowy jest produktem fermentacji bakterii butyrogennych, które wytwarzają go z błonnika w jelicie grubym. Są jednak sytuacje, w których dochodzi do zaburzenia jego produkcji. Wówczas zaleca się suplementację kwasem masłowym w postaci maślanu sodu.
Niezależnie od tego, czy sięgniesz po suplement, czy po żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, możesz mieć pewność, iż maślan sodu zostanie wchłonięty od razu po uwolnieniu z kapsułki. Warto więc zwrócić uwagę na wybierany preparat. Bowiem tylko odpowiednia formulacja maślanu (jak np. MSB® – polska formuła dostępna tylko w preparatach z linii Intesta®) gwarantuje równomierne uwalnianie składnika na całej długości jelita.

Dlaczego to takie ważne? Bo tylko tak uwalniany maślan dostarcza energii komórkom jelit, zwiększa produkcję śluzu (mucyny), obniża pH oraz hamuje nadmiar cytokin prozapalnych na całej długości jelita. Dzięki temu może ograniczać uszkodzenia wywołane antybiotykami, stabilizuje motorykę jelit i zapobiega biegunce poantybiotykowej.
Jeśli zastanawiasz się, jaki preparat z maślanem wybrać i jak odróżnić fakty od marketingowych mitów, sięgnij po bezpłatny e-book „Fakty i mity o maślanie sodu”.
Rola maślanu w eradykacji Helicobacter pylori
Zbawienne dla jelit działanie maślanu potwierdzają liczne badania kliniczne. Dowodzą one, iż suplementacja maślanem sodu MSB® przyczynia się do zmniejszenia nasilenia biegunek, co jest efektem biologicznego oddziaływania na śluzówkę jelit. Czy także podczas eradykacji H. pylori? Sprawdźmy.
Polskie Towarzystwo Gastroenterologiczne i inne organizacje międzynarodowe zalecają rutynowe stosowanie probiotyków podczas terapii zakażenia H. pylori.
Celem probiotykoterapii jest przede wszystkim redukcja skutków ubocznych leczenia. Badania wskazują także, iż niektóre szczepy mogą przyczyniać się do zwiększenia skuteczności leczenia.
Udokumentowane działanie mają szczepy Lactobacillus reuteri DSM 17648 oraz Saccharomyces boulardii CNCM I-745. Przyczyniają się one do osłabienia skutków ubocznych takich jak biegunka.
Jest tu jednak mała pułapka. Nawet najlepszy probiotyk nie dostarczy maślanu – kluczowego dla zdrowia jelit składnika. Dlatego suplementacja kwasem masłowym to brakujące ogniwo wsparcia terapii zakażenia Helicobacter pylori.
Maślan wspaniale regeneruje nabłonek i zapewnia odpowiednią dla rozwoju mikrobioty warstwę mucyny. Badania wskazują, iż warto suplementować go w połączeniu z żywym szczepem drożdży S. boulardii, który między innymi zapobiega rozwojowi patogenów oportunistycznych, oraz postbiotykiem L. reuteri DSM 17648, który dzięki unikalnej umiejętności wiązania komórek bakterii H. pylori przyczynia się do poprawy skuteczności eradykacji. Takie zintegrowane podejście może wydawać się bardziej wymagające, ale daje też lepsze efekty i podnosi tolerancję leczenia.

Dieta w zakażeniu Helicobacter pylori
W przebiegu zakażenia Helicobacter pylori dieta odgrywa istotną rolę: wspomaga leczenie farmakologiczne i łagodzi objawy. W niektórych przypadkach zaleca się czasowe ograniczenie błonnika pokarmowego, szczególnie jego frakcji nierozpuszczalnej (np. otrębów, surowych warzyw), ponieważ może on mechanicznie drażnić uszkodzoną śluzówkę żołądka, nasilając dolegliwości bólowe, uczucie pełności czy wzdęcia. Dodatkowo, u osób z nasilonym stanem zapalnym lub nadwrażliwością pokarmową, nadmiar błonnika może utrudniać trawienie i wchłanianie leków stosowanych w terapii eradykacyjnej.
Dlatego zaleca się dietę lekkostrawną, opartą na gotowanych warzywach, kisielach, fermentowanych produktach mlecznych i łatwo przyswajalnych źródłach białka, która wspiera regenerację nabłonka i pomaga przywrócić równowagę mikrobioty jelitowej. Co warte uwagi, niska podaż błonnika w diecie będzie się przyczyniała do obniżenia poziomu kwasu masłowego w jelicie grubym.
Po kuracji: regeneracja i profilaktyka nawrotów
Antybiotykoterapia to dopiero początek. Po zakończonym leczeniu zakażenia Helicobacter pylori śluzówka żołądka i jelit wymaga czasu, by wrócić do fizjologicznego funkcjonowania. Tu jest pole do popisu dla maślanu sodu. Zmniejsza on bowiem ryzyko nawrotu zakażenia, hamując bezpośrednio namnażanie Helicobacter pylori oraz łagodząc stan zapalny przez nią wywołany.
Kontynuacja przyjmowania maślanu w połączeniu z probiotykami skraca czas regeneracji układu pokarmowego, wycisza mikrozapalenie wywołane inhibitorami pompy protonowej i tworzy w jelitach kwaśne środowisko sprzyjające regeneracji prawidłowego mikrobiomu. Dzięki temu spada ryzyko wystąpienia SIBO i zespołu jelita drażliwego, które mogą wystąpić na skutek antybiotykoterapii.
Maślan sodu – brakujące ogniwo w terapii i regeneracji jelit
Maślan sodu nie zastępuje antybiotyków ani probiotyków – uzupełnia ich działanie, wspierając barierę jelitową i przyspieszając rekonwalescencję. Stosowany równolegle z pro- i postbiotykiem podczas eradykacji Helicobacter pylori, a także w kolejnych tygodniach po leczeniu, może przyczyniać się do łagodniejszego przebiegu leczenia eradykacyjnego, a także do szybszej odbudowy mikrobioty jelitowej i zmniejszenia ryzyka nawrotu infekcji.
To też może Cię zainteresować: Maślan sodu – porównanie obecnych na rynku preparatów.
Bibliografia
- Yoon M.Y., Yoon S.S., Disruption of the Gut Ecosystem by Antibiotics, „Yonsei Medical Journal” 2018, nr 59(1), s. 4–12, https://doi.org/10.3349/ymj.2018.59.1.4.
- Chen J., Vitetta L., The Role of Butyrate in Attenuating Pathobiont-Induced Hyperinflammation, „Immune Network” 2020, nr 20(2), s. e15, https://doi.org/10.4110/in.2020.20.e15.
- Szajewska H., Horvath A., Kołodziej M., Systematic review with meta‐analysis: Saccharomyces boulardii supplementation and eradication of Helicobacter pylori infection, „Alimentary pharmacology & therapeutics” 2015, nr 41(12), s. 1237–1245, https://doi.org/10.1111/apt.13214.
- Holz C. i in., Significant reduction in Helicobacter pylori load in humans with non-viable Lactobacillus reuteri DSM17648: a pilot study, „Probiotics and Antimicrobial Proteins” 2015, nr 7, s. 91–100, https://doi.org/10.1007/s12602-014-9181-3.
- Mehling H., Busjahn A., Non-viable Lactobacillus reuteri DSMZ 17648 (Pylopass) as a new approach to Helicobacter pylori control in humans, Nutrients 2013, nr 5(8), s. 3062–3073, https://doi.org/10.3390/nu5083062.
- McFarland L.V., Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patients, „World journal of gastroenterology” 2010, nr 16(18), s. 2202–2222, https://dx.doi.org/10.3748/wjg.v16.i18.2202.
- Naghibzadeh N. i in., Investigating the effect of quadruple therapy with Saccharomyces boulardii or Lactobacillus reuteri strain (DSMZ 17648) supplements on eradication of Helicobacter pylori and treatments adverse effects: a double-blind placebo-controlled randomized clinical trial, „BMC gastroenterology” 2022, nr 107, https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-910711/v1.
- Cătălina M. i in., Lactobacillus reuteri – an alternative in the first-line of helicobacter pylori eradication, „Farmacia” 2019, nr 67(5), s. 871–876, https://doi.org/10.31925/farmacia.2019.5.17.