Makaron z sosem warzywno-orzechowym

dietetykdiabetyka.pl 1 rok temu
  • 250 g makaronu
  • pół szklanki zielonego groszku mrożonego
  • pół szklanki kukurydzy konserwowej
  • kilka pomidorków małych
  • szczypiorek
    Sos:
  • batat (słodki ziemniak)
  • marchewka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 70 g orzechów nerkowca
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki mielonej papryki wędzonej
  • do smaku sól i pieprz
  1. Makaron i groszek ugotować na półtwardo.
  2. Marchewkę i batata pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i chwilę podsmażyć na oleju rzepakowym. Wlać wodę do poziomu warzyw i dodać sos sojowy. Doprawić papryką wędzoną, solą i pieprzem. Przykryć garnek i gotować około 10 minut. Ostudzić troszkę.
  3. W blenderze umieścić sok z cytryny, musztardę, orzechy, czosnek, zawartość garnka. Zblendować na gładki sos.
  4. Makaron wymieszać z sosem i odsączoną kukurydzą. Wyłożyć na talerze. Posypać groszkiem zielonym i pomidorkami przekrojonymi na pół. Posypać szczypiorkiem.

Kto powiedział, iż z warzyw nie można przygotować pysznego dania? Oto przepis dla wszystkich niedowiarków! jeżeli macie w domu płatki drożdżowe to posypcie przed podaniem i dajcie znać jak Wasze doznania smakowe!

Idź do oryginalnego materiału