Makaron z cukinią i furą parmezanu

biobazar.org.pl 3 godzin temu

Cudowna, prosta receptura. Smak, którym można raczyć się bez względu na porę roku, ale najpełniej smakuje latem i jesienią gdy dostępne są cukinie świeżo po zerwaniu. Co zaskakuje w tym przepisie?

Cukinię dusimy, nie smażymy! Druga rzecz to intensywna parmezanowa nuta – to właśnie ser jest tu główną przyprawą i on stanowi o smaku całego dania. Makaron można użyć dowolny. Rzecz zrobi się w kwadrans.

Składniki:

  • cukinia EKO 500 g
  • 1 duża cebula EKO
  • pieprz drobno mielony
  • sól
  • Parmigiano Reggiano co najmniej 50 g

Krok po kroku

  1. Wymieszaj z makaronem i jedz od razu ze smakiem.
  2. Pokrój cebulę i cukinię niedbale, nie obieraj cukinii ze skórki – to właśnie w skórce kryje się najwięcej dobrego.
  3. Wrzuć cebulę na dno szerokiego rondla z odrobiną oleju, niech się zeszkli, następnie dodaj cukinię, wlej wodę (by sięgała 1 cm wysokości) i przykryj pokrywką.
  4. Ugotuj makaron al dente.
  5. Po kwadransie cukinia będzie już miękka, posól ją, popieprz i rozgnieć widelcem lub przeciskarką do ziemniaków.
  6. Dopraw sos sporą ilością tartego parmezanu.
Idź do oryginalnego materiału