Cudowna, prosta receptura. Smak, którym można raczyć się bez względu na porę roku, ale najpełniej smakuje latem i jesienią gdy dostępne są cukinie świeżo po zerwaniu. Co zaskakuje w tym przepisie?
Cukinię dusimy, nie smażymy! Druga rzecz to intensywna parmezanowa nuta – to właśnie ser jest tu główną przyprawą i on stanowi o smaku całego dania. Makaron można użyć dowolny. Rzecz zrobi się w kwadrans.
Składniki:
- cukinia EKO 500 g
- 1 duża cebula EKO
- pieprz drobno mielony
- sól
- Parmigiano Reggiano co najmniej 50 g
Krok po kroku
- Wymieszaj z makaronem i jedz od razu ze smakiem.
- Pokrój cebulę i cukinię niedbale, nie obieraj cukinii ze skórki – to właśnie w skórce kryje się najwięcej dobrego.
- Wrzuć cebulę na dno szerokiego rondla z odrobiną oleju, niech się zeszkli, następnie dodaj cukinię, wlej wodę (by sięgała 1 cm wysokości) i przykryj pokrywką.
- Ugotuj makaron al dente.
- Po kwadransie cukinia będzie już miękka, posól ją, popieprz i rozgnieć widelcem lub przeciskarką do ziemniaków.
- Dopraw sos sporą ilością tartego parmezanu.